Het atelier staat midden op het strand aan de IJmeerdijk in Almere tegenover theatergezelschap Vis à Vis op een plek waar water, wind en zand de gebruiker inspireren. De werkplek is in juni op het strand geplaatst en in de zomer getest door verschillende kunstenaars, uiteenlopend van componisten, musici, festival- en filmmakers. Hun bevindingen waren positief. De plek biedt veel ruimte voor interactie met een divers publiek en fungeert als lab voor de stad waar een mix tussen gevestigde en nieuwe cultuur ontstaat. Met dit atelier heeft StrandLAB Almere de komende vijf jaar een vaste plek op het strand om van daaruit reuring in het gebied te brengen.
Een oplossing voor de vraag naar maakplekken in de openbare ruimte
Ondertussen blijkt dat ook vanuit het kunstonderwijs meer dan ooit behoefte is aan deze voorziening: veel instellingen uit het kunstvakonderwijs zoeken momenteel naar alternatieve plekken in de openbare ruimte nu door de coronamaatregelen nog maar gemiddeld 25% van de praktijklokalen beschikbaar is. Tarik Yousif, directeur HKU Media, zegt daarover: “Kunst en kunstenaars hebben altijd midden in de samenleving gestaan en gewerkt. COVID-19 is een katalysator om ook het maakproces midden in de samenleving te plaatsen en in interactie met de omgeving, het publiek en kunstenaars het maakproces te ontsluiten en daarmee ook wellicht, het mooist, onbedoeld te innoveren. Atelier StrandLAB is in de right time, de right place en de right context. En dat zeg ik niet alleen als voorzitter van de raad van toezicht van StrandLAB Almere.” Academies uit Amsterdam hebben al belangstelling getoond, stichting Foam Lab bereidt een veldwerkprogramma voor en ook de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten uit Den Haag komt naar Almere.
Testcase voor de circulaire economie van de toekomst
Het atelier is ontworpen door bureau SLA als testcase voor de circulaire economie van de toekomst en bestaat uit modules. Deze zijn eenvoudig te transporteren, te verplaatsen, te hergebruiken en te recyclen. Het atelier is zoveel mogelijk zelfvoorzienend met een biotoilet, zonnepanelen en opvang van afvalwater. De gevel kan aan beide zijden grotendeels geopend worden, waardoor het atelier een relatie met de omgeving aangaat en een publiekspodium biedt. Elke gebruiker kan de ruimte zo naar behoefte aanpassen. De realisatie is mede mogelijk gemaakt door BPD Cultuurfonds en Almere 2.0.
Opening
In verband met de coronamaatregelen is de opening op uitnodiging, maar aangezien het atelier in de openbare ruimte staat, is het altijd te bewonderen. Kijk op de site strandlab-almere.nl voor de activiteiten van de komende tijd. Kunstenaars of onderzoekers die meer willen weten over het gebruik van Atelier StrandLAB kunnen contact opnemen met tessa@strandlab-almere.nl. Het atelier is ook geschikt voor bijeenkomsten tot twaalf personen.
Over StrandLAB Almere
StrandLAB Almere maakt culturele initiatieven op en rond het Almeerderstrand mogelijk en versterkt daarmee de culturele uitstraling van Almere. Dit is belangrijk, omdat het aantal inwoners en arbeidsplaatsen in Almere de komende jaren flink groeit. Het Rijk, provincie Flevoland en de gemeente Almere werken onder de noemer Almere 2.0 aan een gezonde groei van de stad. Hier hoort ook een aantrekkelijk aanbod aan kunst en cultuur bij. Samen met de activiteiten in andere stadsdelen versterkt StrandLAB de stad Almere als aantrekkelijke woon- en werkplaats. Over een aantal jaren staat het gebied landelijk bekend als het Flevolandse buitenlaboratorium voor cultuur en is het de culturele broedplaats van de jongste stad van het land. Zie voor meer informatie strandlab-almere.nl.