ALMERE - Volt staat op maandag 18 januari vanaf 11:00 uur met paarse Volt-vlaggen en mondmaskers voor het gemeentehuis van Almere om mensen op te roepen de partij te steunen. De nieuwe partij moet in Flevoland 30 ondersteuningsverklaringen verzamelen, om mee te kunnen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.


Als nieuwe politieke partij moet Volt aantonen dat zij door voldoende stemgerechtigde burgers wordt gesteund om aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer deel te mogen nemen. Zo ook in Flevoland dat één kieskring vormt. "Je hoeft geen lid van Volt te zijn om een ondersteuningsverklaring te tekenen. Je uit ermee je goedkeuring dat wij meedoen met de verkiezingen, dus het is ook geen definitieve stem op Volt", zegt Laurens Dassen die bij de actie in Almere aanwezig zal zijn. Als lijsttrekker van Volt doet hij alles om ervoor te zorgen dat de benodigde ondersteuningsverklaringen verzameld worden en er een knallende campagne wordt neergezet.

Alweer een nieuwe politieke partij, zijn er nog niet genoeg? Op deze vraag heeft Laurens een snel en duidelijk antwoord: "De aanpak van Volt zie je bij geen enkele andere partij", zegt hij. "Als eerste en enige politieke partij is Volt actief in alle landen van Europa." Waarom dat nu van belang is weet hij ook snel uit te leggen: "Omdat er steeds meer op ons af komt dat niet meer nationaal te beheersen is. Denk aan het klimaatprobleem, cyberveiligheid, criminaliteit, vluchtelingenopvang, welvaartsverdeling, de macht van de grote technologiebedrijven. En, zeker nu: het bestrijden van Corona. Het zou toch veel effectiever zijn geweest als alle landen tegelijk een paar weken in lockdown waren gegaan en samen mondkapjes hadden ingekocht? Daarom wil Volt in alle landen met één visie in de politiek meepraten. Dus ook in de Tweede Kamer."

Maar andere partijen werken toch ook internationaal samen? "Dat vergt altijd moeizaam overleg tussen verschillende partijen", reageert Laurens. "Volt heeft overal eigen vertegenwoordigers, die beseffen hoe belangrijk goede Europese samenwerking is, juist in deze tijd. Die stem ontbreekt vrijwel geheel in de Nederlandse politiek." Is dat niet een beetje hoog gegrepen voor een nieuwe partij? "Vergis je niet", zegt Laurens. "Volt is pas een paar jaar geleden opgericht, maar heeft nu al in alle EU-landen vestigingen, maar ook in Zwitserland en Noorwegen. Heel veel jonge mensen voelen zich aangetrokken, juist omdat Volt over grenzen heen denkt, doet en contacten heeft. Dat is hun wereld. De meeste andere partijen stammen nog uit de vorige eeuw, waarin nationale politiek de toon zette. Volt is voor de nieuwe generatie een unieke kans om het meteen Europees op te zetten."

Volt is in 2017 opgericht als eerste Europese partij en staat voor een nieuwe politiek, die afrekent met sociale ongelijkheid, klimaatverandering en populisme. Met meer dan 30.000 leden verspreid over heel Europa zoekt Volt naar een Europese oplossing voor de grote uitdagingen van deze tijd. Met een progressief, duurzaam en sociaal programma doet de partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Voor het programma en nog veel meer, zie www.stemvolt.nl

.