ALMERE - Op vrijdag 1 mei presenteren StrandLAB Almere en theatergezelschap Gouden Haas de eerste aflevering van de driedelige webserie de Niet-zo-ver-van-mijn-bedshow. Initiatiefnemer StrandLAB Almere vroeg artistiek leider Gienke Deuten van Gouden Haas aanvankelijk om invulling te geven aan de StrandLAB Surprise Night. Deuten nodigde op haar beurt cultureel socioloog Ruben Jacobs uit om met hem in gesprek te gaan over de vraag hoe de mens zich staande houdt in een veranderende wereld. Die vraag staat centraal in al haar theatervoorstellingen en is door de uitbraak van COVID-19 actueler dan ooit.
De driedelige webserie Niet-zo-ver-van-mijn-bedshow is vanaf 1 mei wekelijks te zien via onder meer www.strandlab-almere.nl en www.goudenhaas.nl.
De realiteit haalt ons in
De plannen van theatergezelschap Gouden Haas zijn ingehaald door de realiteit. Op 16 april zou Deuten tijdens de StrandLAB Surprise Night het podium pakken met de Ver-van-mijn-bedshow om een preview te geven van haar voorstelling Kaapdiegoeiekoop. Die voorstelling zou in mei en juni te zien zijn op theaterfestivals Karavaan en Oerol. Tijdens de Surprise Night wilde ze daarnaast dieper ingaan op thema's uit de voorstelling met vragen als Wat doet verandering met je? En Waarom is het zo moeilijk om gedrag te veranderen? Ineens doet zich in de werkelijkheid door het coronavirus echter een ingrijpende verandering voor. In het echt gebeurt nu waar de voorstellingen van Gouden Haas en het gedachtenexperiment van deze Surprise Night over zouden gaan. En omdat het nú gebeurt is het belangrijk om het gesprek alsnog te voeren. Ook al kan de avond niet live doorgaan. Daarom is de oorspronkelijke Ver-van-mijn-bedshow omgedoopt tot de online te volgen Niet-zo-ver-van-mijn-bedshow. Deze is in drie afleveringen te zien.
Prangende vragen aan cultureel socioloog Ruben Jacobs
Vanuit haar tuin in Oosterwold gaat Deuten in gesprek met haar gast Ruben Jacobs, cultureel socioloog en schrijver. Tijdens het gesprek gaan ze in op deelvragen als: Waarom is veranderen zo moeilijk, terwijl we weten wat we anders zouden moeten doen? Na elke ingrijpende gebeurtenis zijn we hoopvol dat deze een blijvende, positieve gedragsverandering oplevert. We zitten nu midden in een crisis en zijn ervan overtuigd dat de wereld en ons handelen nooit meer hetzelfde zullen zijn. Maar hoe reëel of naïef is die gedachte? En: Oosterwold is een plek waar mensen wonen die een duurzame toekomst als ideaal hebben en daarnaar handelen. Zijn dit soort lokale initiatieven de toekomst? Of is het een elitaire hobby?
Driedelige webserie vanaf vrijdag 1 mei
Van deze gesprekken wordt een driedelige webserie gemaakt die vanaf vrijdag 1 mei, 14.00 uur wekelijks te zien is via de sites: www.strandlab-almere.nl en www.goudenhaas.nl. Ook via Facebook kan je meekijken: www.facebook.com/StrandLAB.Almere en www.facebook.com/goudenhaas.
Over de initiatiefnemers
StrandLAB Almere maakt culturele initiatieven op en rond het Almeerderstrand mogelijk en versterkt daarmee de culturele uitstraling van Almere. Dit is belangrijk, omdat het aantal inwoners en arbeidsplaatsen in Almere de komende jaren flink groeit. De gemeente Almere, de provincie Flevoland, de Metropoolregio Amsterdam en het Rijk hebben in Almere 2.0, een programma met afspraken over de toekomst van Almere, vastgelegd dat bij deze groei een aantrekkelijk aanbod aan kunst en cultuur hoort. Samen met de activiteiten in andere stadsdelen versterkt StrandLAB de stad Almere als aantrekkelijke woon- en werkplaats. Over een aantal jaren staat het gebied landelijk bekend als het Flevolandse buitenlaboratorium voor cultuur en is het de culturele broedplaats van de jongste stad van het land.www.strandlab-almere.nl
Gouden Haas is het theatergezelschap van regisseur Gienke Deuten. Met beeldend muziektheater wil Gouden Haas toeschouwers laten ervaren dat de verbeelding net zo belangrijk is als de realiteit. Gouden Haas maakt voorstellingen op locatie die net buiten de realiteit lijken te staan: ecopoëzie. Daarin plaatst het urgente ecologische thema's in een eigen universum waarin poëzie, ontregelende humor, muziek en vervreemding leidend zijn. Met magische beelden die op het netvlies blijven branden, wordt de toeschouwer vanuit zijn of haar eigen beleving aan het denken gezet over de relatie tussen mens en natuur. Daarbij draait het altijd om de vraag hoe de mens zich staande houdt in een veranderende wereld. www.goudenhaas.nl
Ruben Jacobs is cultureel socioloog en publicist en in de afgelopen jaren was hij als freelancejournalist en radiomaker werkzaam voor onder meer de VPRO en NTR. Momenteel is hij als docent kunst- en cultuursociologie verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daarnaast schrijft hij tweemaandelijks voor het online filosofieplatform Brainwash.nl over economie, ecologie en menselijk gedrag. Eind 2018 verscheen zijn boek Artonauten. Op expeditie in het Antropoceen (V2_Publishing, Rotterdam) over hoe kunstenaars wetenschap en techniek inzetten om onze relatie met de aarde opnieuw te onderzoeken.