ALMERE - Op zaterdag 14 augustus doet de stichting Geen Drugs-Wel Leven voor de derde keer Almere aan, om aandacht te vragen voor de problematiek rondom lachgas.
Omdat lachgas nog steeds niet is opgenomen op lijst 2 van de Opiumwet, is het overal vrij verkrijgbaar. Door de verkoop in litertanks is het problematisch gebruik van lachgas zelfs toegenomen. Hoewel er al meer bewustwording over lachgas op gang begint te komen, worden de risico’s op verslaving vaak nog onderschat.
Direct gestopt met verkoop lachgas
Dat lachgasgebruik wel degelijk tot een verslaving en grote psychische problemen kan leiden, was voor de de Ally Kiosk in Almere Stad reden om direct met de verkoop van lachgas te stoppen. De eigenaar van de kiosk heeft hierover in een interview met Omroep Flevoland in februari 2020 openlijk een statement gemaakt tegen lachgas.
Stichting Geen Drugs-Wel Leven is van mening dat dit soort uitingen in de media van groot belang zijn in de voorlichting. Hoe vaker dit in de media benoemd wordt, des te meer zal de bewustwording groeien. Vrijwilligers van de stichting willen daarom zaterdag bij de kiosk langs gaan om de eigenaar te bedanken en hem een stapel voorlichtingsboekjes aanbieden om in zijn kiosk neer te leggen voor klanten.
Nederland kan voorbeeld nemen aan Zweden
Naast voorlichting over lachgas pleit stichting Geen Drugs-Wel Leven voor betere drugsvoorlichting in het algemeen. In Nederland wordt er nauwelijks actief aan drugsvoorlichting gedaan. Het is aan de scholen zelf om te bepalen of en wat zij over drugs aan jongeren meegeven.
“Nederland zou wat dat betreft een voorbeeld kunnen nemen aan Zweden”, aldus vrijwilliger Robert Kruijt. “In Zweden is drugsvoorlichting op scholen al 25 jaar verplicht, en daar is een kentering waar te nemen in het aantal jongeren dat bewust kiest voor een drugsvrij leven.”
Effect op hersenen onderschat
“De huidige manier van voorlichten richt zich vooral op hoe je drugs veilig kunt nemen”, zegt Kruijt. Wij zijn van mening dat de effecten van drugs op de hersenen – vooral op de langere termijn – worden onderschat. Veel psychische problemen zijn terug te herleiden naar (voormalig) drugsgebruik. Daarom is het belangrijk om jongeren op voorhand van eerlijke informatie te voorzien, met uitleg over wat er in je lichaam en met je brein gebeurt als je drugs neemt. Je hebt maar één stel hersenen en daar moet je je hele leven mee doen!”
De stichting Geen Drugs-Wel Leven maakt deel uit van de wereldwijde Drug Free World campagne van de Scientology kerk. Kern van de campagne is een lespakket met boekjes over de meest gebruikte drugs, waaronder marihuana, XTC, cocaïne en meer. De lesmaterialen en boekjes kunnen door docenten gratis worden besteld. Naast flyeracties gaat de stichting dit jaar tevens weer lezingen geven op scholen zodra het weer kan.
De vrijwilligers van de stichting starten hun flyeractie a.s. zaterdag om 14:00 uur bij de Ally Kiosk in Almere Stad en zullen vanaf daar verder gaan met het uitdelen.