FLEVOLAND - Na de vaststelling van de cultuurnota ‘Bouwen aan de culturele samenleving in Flevoland’ door Provinciale Staten (PS) eind vorig jaar, is de uitvoering ervan inmiddels gestart. Het huidige beleid kent naast de bestaande routes Cultuur maken en Cultuur beleven een derde route: Cultuur verankeren. Met het nieuwe beleid komt naast de reguliere budgetten extra budget beschikbaar voor cultuur: € 200.000 structureel en voor de komende vier jaar, dus incidenteel, een kleine € 2.500.000. Bij de structurele verhoging gaat het om verhoging van het budget voor de regeling Talentontwikkeling podiumkunsten en voor uitbreiding van de wettelijke taken van Bibliotheek Netwerk Flevoland. In aanvulling op het voorstel van Gedeputeerde Staten hebben PS ervoor gekozen om in de komende periode budget beschikbaar te stellen voor het onderzoeken van de mogelijkheden voor cultuureducatie in het MBO.
Bereikbaar en dichtbij
Gedeputeerde Sjaak Simonse: “Ik ben blij dat we ons als provincie kunnen blijven inzetten voor cultuur in de breedte. Dat is hard nodig, we bouwen immers aan een vitale samenleving. Cultuur is daarbij een noodzakelijk en vanzelfsprekend onderdeel. We willen dit voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken: zowel kunst en cultuuruitingen zelf maken als ervan laten genieten. Daarbij stimuleren we ook dat het unieke Verhaal van Flevoland verteld wordt in al haar hedendaagse vormen.”
Drie routes en pijlers
De nieuwe cultuurnota gaat uit van drie routes met onder elke route een aantal pijlers. Onder Route 1 Cultuur beleven, vallen de pijlers Cultuureducatie en Cultuurparticipatie, Bibliotheken, Cultuur dichtbij / museaal beleid en Landschapskunst. Route 2 Cultuur maken richt zich op makers, van starters tot professionals. Route 3 Cultuur Verankeren, gaat over het werken aan een duurzame toekomst van cultuur in Flevoland: de culturele infrastructuur, de cultuurregio en het faciliteren van het meten van impact door instellingen. Bij het maken van het nieuwe beleid zijn met verschillende partijen gesprekken gevoerd en zijn workshops gedaan. Ook is er een enquête gehouden. Op die manier zijn bij het culturele veld, Flevolandse gemeenten, de Jongerenraad, vertegenwoordigers van de amateurkunst en Provinciale Staten ideeën, behoeften en wensen opgehaald.