Een inventieve investeerder
Of het nou in zonnepanelen of windmolens zou zijn, Cor Poppe wilde op jonge leeftijd al graag investeren in groene energie. “Groene energie is belangrijk en het is blijvend, dat vind ik zo mooi aan deze investering”, vertelt Cor Poppe. “Ik kom zelf oorspronkelijk uit Creil en ik had al wel eerder investeringen gedaan op afstand, maar dat is mij nooit bevallen. Daarom wilde ik graag een duurzame investering in de buurt doen. Hiervoor was op dat moment vanuit de gemeente nog geen beleid, dus ik moest wel eerst zelf een plan bedenken. Een broeikas heeft een groot dak en na wat onderzoek kwam ik erachter dat het in theorie mogelijk is om op zo’n dak zonnepanelen te plaatsen. Een gunstige bijkomstigheid daarbij is dat een dak vergunningsvrij is. Uiteraard heb ik dit gecontroleerd bij de gemeente, maar zij bevestigden wat ik zelf al dacht: het mag.”
EEF en ProfiNRG sluiten aan
In theorie kon er dus een zonnepanelen dak gerealiseerd worden, maar omdat dit vrijwel nog nooit is gedaan, moest er nog een partij worden gezocht die dit in de praktijk ook kon uitvoeren. Hiervoor heeft Cor Poppe contact opgenomen met EEF. “We hebben vervolgens een aantal geschikte partijen geselecteerd, de EPC-uitvraag opgesteld en een schouw laten uitvoeren op locatie,” vertelt Willem Enklaar, directeur bij EEF. “Omdat een kas in de basis niet is gebouwd om er PV-systemen op te leggen, moest er een slimme oplossing worden bedacht. ProfiNRG sloot het beste aan bij alle wensen. Samen met Cor is door ProfiNRG een constructie bedacht die het uiteindelijk mogelijk moest maken om de zonnepanelen op het dak van de kas te plaatsen.
Stevigheid
Eén van die bestaande montagemethoden is het plaatsen van panelen over de bestaande beglazing heen, waarmee je in feite twee constructies op elkaar bouwt. “Dat is verre van ideaal en relatief duur, doordat de onderconstructie vaak niet is berekend op het extra gewicht van de panelen,” aldus Cees van de Werken, directeur van ProfiNRG. “Een andere gangbare werkwijze is het vervangen van het bestaande glas. Vervolgens monteer je tussen de profielen van de kas de nieuwe frameloze zonnepanelen. Het grote nadeel van deze aanpak is dat je vaak in de problemen komt met de maatvoering.
De oplossing die we samen met Cor voor de broeikas van Zonnewijzer BV hebben ontwikkeld en toegepast, is een constructie die volledig bestaat uit normale zonnepanelen op de aanwezige bestaande roeden. Van de Werken: “Dit heeft als voordeel dat we zoveel mogelijk van de bestaande constructie konden hergebruiken. We verwijderen het glas, en brengen op de roeden een profielsysteem aan, waarin de panelen geschoven kunnen worden. Dit zorgt voor een degelijke constructie. Werk je met frameloze panelen dan is dat vaak heel kwetsbaar.” Niet alleen stevigheid speelt mee, ook bouwkosten van dit nieuwe constructiesysteem vallen heel gunstig uit. Van der Werken: “Grofweg kun je stellen dat de prijsstelling vergelijkbaar is met de kosten voor normale grondgeboden PV-systemen van vergelijkbare omvang. We verwachten dan ook dat dit project de interesse van nieuwe partijen zal lokken.”
Vervolgens moest voor deze constructie een financieringsplan worden geregeld. Ook hierbij kon EEF helpen. Er is door EEF bij verschillende financiers uitvraag gedaan. Vervolgens hebben ze geholpen bij de onderhandelingen en uiteindelijk is er één financier geselecteerd.
Dubbelfunctie zonnekas
In de meest ideale situatie kan de broeikas, naast het opwekken van stroom, ook in zijn totaliteit weer worden ingezet als kas waar gewassen verbouwd kunnen worden. Mocht dit maar gedeeltelijk mogelijk blijken, zijn er nog tal van mogelijkheden over om overige ruimte in de kas op meerdere nuttige wijzen in te zetten. Cor Poppe: “In zonnepanelenland wordt er heel erg gezocht naar een situatie waar een dubbelfunctie gecreëerd kan worden. Een veldopstelling met zonnepanelen op landbouwgrond kan je verder niks mee. Daarnaast wordt zo’n veldopstelling door de maatschappij doorgaans als lelijk aanschouwen. Door de zonnepanelen op het dak van een kas te plaatsen, onttrekken we ze aan het oog van voorbijgangers. De zichtbaarheid van de panelen op de kas is nihil terwijl de kosten voor zo’n constructie ten opzichte van een veldopstelling vrijwel gelijk zijn. In de komende periode gaan we in de warme zomermaanden onderzoeken of we in de kas nog steeds gewassen kunnen verbouwen. Ook is er nog de optie om een deel van de kas in te zetten als opslag, mocht de kasfunctie (gedeeltelijk) toch niet mogelijk zijn.
Uiteindelijk is alles winst. De kas stond klaar om afgebroken te worden. De constructie van de kas was nog puntgaaf, maar verder was hij economisch afgeschreven. De sloop had ook veel sloopafval veroorzaakt. Nu kunnen we er de komende 15 tot 30 jaar zonne-energie opwekken én de kas nog een dubbelfunctie geven. Daarnaast kan de kas, zodra de economische levensduur van de panelen voorbij is, eventueel weer worden teruggebouwd naar een ‘normale’ glastuinbouwkas. Dit is eigenlijk dé ultieme vorm van duurzaamheid en volgens mij moeten we hier hartstikke trots op zijn. Ik ben heel erg blij dat de gemeente hiermee heeft ingestemd en ik hoop dat we hiermee een inspiratie voor anderen kunnen zijn. Iedereen zoekt met verduurzaamprojecten naar een bepaalde dubbelfunctie. Wij hebben er hiermee één gevonden.”
Als Cor had gewild, had hij zijn project kunnen doorverkopen aan verschillende geïnteresseerden in het binnen- en buitenland. Toch koos hij ervoor om het dichtbij huis te houden. “We zijn diverse malen benaderd om dit project door te verkopen aan (buitenlandse) investeerders. Wij wilden dit juist graag in de polder doen en daar willen we het ook houden. Bij Zonnewijzer B.V. denken we in de trant: voor de polder, door de polder.”
Over Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF)
Met het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) helpen we ondernemers, non-profit organisaties en energiecoöperaties in Flevoland bij de ontwikkeling, financiering en realisatie van hun duurzame energie- en energiebesparingsprojecten. Ons doel? Het versnellen van de energietransitie in Flevoland en daarmee het versterken van de lokale economie. Meer informatie: www.eef-flevoland.nl
Over ProfiNRG
ProfiNRG is een bouwer en O&M-partij voor grootschalige zonne-energie installaties vanaf 250kWp en leverancier van totaalpakketten aan installateurs vanaf 100kwp. Al meer dan 10 jaar, levert ProfiNRG uitgekiende zonne-energie installaties aan hun klanten. Ze werken rechtstreeks in opdracht van agrarische en grootzakelijke bedrijven, overheden, bouw- en installatiebedrijven, of in opdracht van ontwikkelaars. Meer informatie: www.profinrg.nl