ALMERE - Gooi oude of kapotte elektronische apparaten niet in de container, maar lever ze apart in bij het recyclingperron of laat ze ophalen tijdens de E-waste Race. Dit is beter voor het milieu, omdat schadelijke stoffen niet vrijkomen en minder grondstoffen worden verspild. Basisschoolleerlingen helpen in maart mee om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen.


In het rest+pmd-afval zit vaak nog veel elektronisch afval. Dit is zonde, want het restafval wordt verbrand en hierdoor gaan waardevolle materialen verloren. Acht basisscholen in Almere gaan daarom de strijd aan om zoveel mogelijk elektronisch afval uit het restafval te krijgen.


De basisscholen doen van 3 maart 2025 tot en met 27 maart 2025 mee aan de E-waste Race. Kinderen verzamelen klein elektronisch afval en proberen bijvoorbeeld telefoonopladers via Marktplaats weg te geven. Hoe meer afval wordt ingezameld en hergebruikt, hoe meer punten de leerlingen verdienen. De school met de meeste punten wint een schoolreisje naar Nemo en een les bij het Upcyclecentrum!


Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defecte telefoon maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Elektronische apparaten kunnen inwoners inleveren bij een van de recyclingperrons. Ook inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s horen niet in het huishoudelijk afval en mogen naar het recyclingperron. Batterijen zijn ook in te leveren bij veel bouwmarkten en supermarkten.


Help mee
Inwoners die in de buurt van een van de deelnemende scholen wonen, kunnen tussen 3 maart en 27 maart 2025 gratis elektronisch afval laten ophalen. Afval aanmelden kan via de website: www.ewasterace.nl. Of breng e-waste naar een van de recyclingperrons.


De deelnemende scholen in Almere zijn: De Kameleon, OBS de Vuurvogel, OBS het Meesterwerk, De Optimist, BS Al Iman, BS De Driemaster, Het Spectrum en de Olivijn.


De E-waste Race Almere 2025 wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Almere, Stad & Natuur Almere, Stichting Open en Weee Nederland.