ALMERE - In augustus speelt het Almeerse theatergezelschap Gouden Haas de nieuwe voorstelling Mens Boom Dier op twee bijzondere buitenlocaties in Flevoland. Op 17 en 18 augustus vormt de tuin van UNESCO Werelderfgoedlocatie Schokland het decor voor deze poëtische en muzikale theatervoorstelling en op 21 en 22 augustus nodigt het gezelschap het publiek uit in het wereldberoemde landschapskunstwerk De Groene Kathedraal. In Mens Boom Dier wordt Mens het bos in gestuurd om haar verstoorde relatie met de natuur te herstellen en geeft Gouden Haas, net als in de magische verhalen van onze voorouders, de natuur een stem. Zo prikkelt het Gouden Haas je verbeelding, om de wereld en onze plek daarin met andere ogen te bekijken. Naast in Flevoland is de voorstelling van 5 t/m 15 augustus ook te zien op Karavaan Festival in Alkmaar, waar wordt gespeeld op natuurbegraafplaats Geestmerloo. De kaartverkoop voor alle voorstellingen start op 1 juli via www.goudenhaas.nl/mensboomdier

Over de voorstelling
Mens is ziek. Ze is het bos in gestuurd om te herstellen. Ze zoekt naar wortels, haar eigen wortels, die haar weer kunnen verbinden met het leven om haar heen. Dan ontmoet ze Boom, die haar met een infuus aansluit op zijn wortelstelsel en begint Mens aan haar therapeutische trip. Op haar reis ontmoet ze ook Vogel. Boom en Vogel beginnen tegen haar te praten en dagen haar uit om alles dat ze dacht te weten over zichzelf en de natuur bij te stellen en door andere ogen te bezien. Wat hebben Boom en Dier haar te vertellen? Wat hebben deze wezens ons te vertellen?

Mens Boom Dier is een poëtische en muzikale locatietheatervoorstelling. Een hallucinerende trip door tijd en ruimte, over de ontwortelde mens in tijden van ecologische ontwrichting. De natuur is door cijfers en grafieken die ons door zoekmachines en de media worden voorgeschoteld, onttoverd geraakt. Als medicijn tegen afstomping, gaat Gouden Haas voor Mens Boom Dier te rade bij de magische verhalen van onze voorouders. Hoe gingen zij om met vragen over natuurverschijnselen die groter waren dan ze konden bevatten?

Gouden Haas zoekt in de vertellingen waarin rivieren nog konden zingen en appels ons uit het paradijs konden stoten én met de ideeën van inspirerende denkers als Timothy Morton en Donna Haraway onder de arm, naar een nieuw kompas voor de ecologische uitdaging die voor ons ligt.

In Mens Boom Dier geeft Gouden Haas de natuur een stem en prikkelt je verbeelding om lineair denken om te buigen naar een circulair bewustzijn, waarin uit elk einde iets nieuws kan ontstaan.

Over Gouden Haas
Gouden Haas heeft haar thuisbasis in Almere Oosterwold en staat onder artistieke leiding van regisseur Gienke Deuten. Met grote ecologische thema’s als basis en een magisch realistische beeldtaal ontwikkelde Gouden Haas een nieuw genre locatietheater: eco-poëzie.

Gouden Haas is ervan overtuigd dat de relatie tussen mens en aarde fundamenteel is verstoord. De moderne mens heeft zichzelf buiten de natuur geplaatst, in plaats van zich onderdeel van die natuur te weten. Aangejaagd door een steeds versnelde zucht naar welvaart raakt de aarde uitgeput, de mens ontworteld en het ecosysteem in een levensgevaarlijke disbalans.

Is het de aarde die in crisis verkeert? Of zijn we het vooral zelf? Met magisch realistische beelden die op het netvlies blijven branden en door de natuur een stem te geven, onderzoekt Gouden Haas deze vragen en geeft een doorkijk naar even utopische als dystopische werelden.

Zo is het werk van Gouden Haas via de keten denken - dromen - doen een pleidooi voor het verschuiven van ons wereldbeeld van ego-centrisch naar eco-centrisch.

Podcastserie De Groene Kliniek

Rondom alle voorstellingen maakt Gouden Haas contextprogramma’s waarin ze je helpt de stap te zetten van droom naar daad. Bij Mens Boom Dier ontwikkelde het gezelschap de driedelige podcastserie De Groene Kliniek. Artistiek leider van Gouden Haas Gienke Deuten laat zich daarvoor 100 dagen als patiënt opnemen in het denkbeeldige rustoord De Groene Kliniek. Ze gaat o.a. op consult bij specialist op het gebied van klimaatontwrichting en ecologische rouw Evanne Nowak, bij filosoof bij Staatsbosbeheer Matthijs Schouten, klimaatrechtvaardigheidsactivist Chihiro Geuzebroek en Ombudspersoon Toekomstige Generaties Jan van de Venis, die voor de gelegenheid de rollen aannemen van ecosysteemtherapeut, relatietherapeut Mens­-Natuur, ecosystemisch werker en coach lange­termijn­denken. Met hen gaat Deuten op zoek gaat naar het antwoord op de vraag: Hoe kunnen we ervaringen van ecologische ontwrichting en gevoelens van angst en verwarring een plek geven in het klimaatdebat? En hoe buigen we ons wereldbeeld om van ego­-centrisch, naar eco­centrisch? Aflevering #1 van De Groene Kliniek is nu te beluisteren via www.goudenhaas.nl/podcast en diverse podcastplatformen.