ALMERE - In het kader van de Open Monumentendag 2022 op zaterdag 10 september opent De Buitenkans, een van de eerste en duurzaamste wijken van Almere, in samenwerking met Kunstlinie haar deuren. Verscholen in het groen zijn 54 onder architectuur gebouwde woningen neergezet die zich onderscheiden van rijtjeswoningen, modernistische zelfbouwprojecten en experimentele huizen. Hier staat geen auto voor de deur, maar voert een idyllische voetpad langs de vijver naar de parkeerplaats aan de rand van de wijk. Het groen rondom de huizen wordt door de bewoners gemeenschappelijk onderhouden en in plaats van 'kijkgroen' is er veel eetbaar groen gepland.

Thema duurzaamheid

De Buitenkans. Een bijzondere wijk aan de Ambt Dorknoperlaan in Stripheldenbuurt Almere Buiten, valt met geen enkele andere wijk in Almere te vergelijken. Al jaren blinkt zij uit in duurzaamheid, hét thema van Open Monumentendag 2022. Hiermee is maar weer eens gezegd dat duurzaamheid al vanaf het begin van de jaren '90 een focuspunt is voor Almere, waarbij De Buitenkans de eerste wijk was. Duurzaamheid is hier vanaf de tekentafel integraal in het totaalconcept verwerkt. In de bijzondere houten woningen komt dit tot uiting in de toepassing van warmtewanden waardoor een warmtepomp overbodig is, zonnepanelen en sedumdaken die net als de vijver bijdragen aan een bewust waterbeleid.

De openbare ruimte is door landschapsarchitect Hyco Verhaagen aangelegd met halfzachte verhardingen en fruitbomen voor een gunstig buitenklimaat en grote biodiversiteit. Dat de bewoners ons willen ontvangen en een blik gunnen in hun Buitenkans mag opgevat worden als een teken van sociale duurzaamheid: wees welkom! Gratis rondleiding 'De Buitenkans'

Op zaterdag 10 september nemen Kunstlinie, in samenwerking met Gemeente Almere en de bewoners van De Buitenkans, je mee naar deze bijzondere en groene oase. Bewoners zelf zullen je rondleiden door het gebied, waardoor de beleving van het wonen uit eerste hand wordt doorgegeven. Want hoe bevalt het wonen in De Buitenkans en hoe gaan ze om met het autoluwe beleid? Ook wordt door sommige bewoners hun huis opengesteld zodat jij binnen een kijkje kunt nemen in één van deze unieke en duurzame huizen en misschien wel het best bewaarde geheim van gezond wonen. De rondleidingen zijn geheel gratis en vinden plaats om 11.15, 14.00 en 16.00 uur. Reserveren kan via kunstlinie.nl/monumentendag.

Locatie: Ecologische wijk De Buitenkans in de Stripheldenbuurt, Almere Buiten
Verzamelpunt: parkeerplaats Burg Dickerdacklaan
Onder voorbehoud: aan het einde van de middag (ca. 17:00 uur) zijn alle bewoners en bezoekers welkom in de bijzondere collectieve ruimte, waarbij de architecten Frans van der Werf, Oebele Hoekstra en Daan Bruggink je alles vertellen over deze stijl van bouwen.

Gratis Workshop Urban Sketchen
Tijdens de Open Monumentendag wordt er door de Almeerse Urban Sketchers groep in De Buitenkans een gratis workshop Urban Sketchen gegeven, waarbij je de basisprincipes en de fijne kneepjes van het vak uit eerste hand leert. De workshop vindt plaats vanaf 12.00 uur en is om ca. 14.00 uur afgelopen.

Aanmelden kan via kunstlinie.nl/urbansketchers
Locatie: Ecologische wijk De Buitenkans in de Stripheldenbuurt, Almere Buiten
Verzamelpunt: parkeerplaats Burg Dickerdacklaan

Over De Buitenkans

Een kleine 25 jaar geleden sprak een groep vrienden de wens uit te willen wonen in huizen waar de natuur zich weerspiegelt in organische vormen en het gebruik van hout en waar je elkaar treft in het buurthuis. Toen de locatie was gevonden volgde de zoektocht naar een architect en kwam de groep terecht bij Buro Archi Service. Hoofdarchitect Renz Pijnenborgh is voorstander van gezond bouwen, wonen en werken en ontwierp de eerste woningen, waar sedumdaken rusten op warmtewanden en omgeven worden door gebruiksgroen en bosrand.

Eigenlijk was de groep initiatiefnemers haar tijd ver vooruit want anno 2022 is co2 neutraal bouwen helemaal hip and happening. Toen de wijk in 2009 in zijn geheel af was met 54 woningen waren de 'geitenwollensokken' bewoners trendsetters geworden. Door inspraak, bewoners participatie, zelfbouw en met de ontwikkeling van mens en milieuvriendelijke bouwprocessen ontstond De Buitenkans.