De film volgt onder andere Amara van der Elst, de spoken-word artiest en dichter die vorig jaar veel indruk maakte bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Ook zullen Mei Oele (DJ en beeldend kunstenaar) en documentairemaker Juliette Dominicus te zien zijn in de film.
In de film duiken drie Indische jongeren van de derde generatie in hun eigen familiegeschiedenis in een poging het generatielange 'Indisch zwijgen' te doorbreken. Hoe beïnvloedt het verzwegen verleden hun huidige leven? Hoe kunnen zij als derde generatie uitdragen wat het betekent om Indisch te zijn? De documentaire vormt een startpunt voor een gesprek over een verleden van Nederland dat tot op heden vaak onderbelicht bleef. Een verhaal waar iedereen die te maken heeft met een verzwegen verleden zich in kan herkennen. 2022 wordt ook wel 'het jaar van Nederlands-Indië' genoemd: 75 jaar na de onafhankelijkheid van Indonesië worden onder andere de tentoonstellingen 'Revolusi!' in het Stedelijk Museum en 'Onze koloniale erfenis' in het Tropenmuseum vertoond.
Deze film leeft mee met het momentum om het zwijgen over koloniale verleden te doorbreken: zowel binnen families, als op maatschappelijk vlak. De makers van de film, Sven en Juliette, zijn net als de personages Indische kunstenaars van de derde generatie. Juliette rondde in 2020 haar documentaire In Het Donker Gezien af. Sven regisseerde al zowel Samoeraai (2019), die in wereldpremière ging op het Internationaal Film Festival Rotterdam en Fietsvakantie (2020) die onder meer op het Nederlands Filmfestival werd vertoond. De regisseurs en personages staan open voor interviews.
Voor persvragen en meer informatie kunt u contact opnemen met producent Dobber Bolhuis van There Will Be Film via indischzwijgen@gmail.com). Voor meer informatie: indischzwijgen.nl
Vertoning 14:00 in Almere
https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/special-indisch-zwijgen