ALMERE - Op maandag 11 november 2024 debatteert de Tweede Kamer over cultuur. In het huidige subsidiebestel is er onvoldoende ruimte en aandacht voor cultuur in de regio. De theatergezelschappen Peergroup uit Drenthe, Suburbia uit Flevoland en Theaterproductiehuis Zeeland uit Zeeland dreigen te verdwijnen.

Met het verlies van Suburbia, Theaterproductiehuis Zeeland en Peergroup zou bewezen kwaliteit én publiek verdwijnen uit de regio. Kapitaalvernietiging is het gevolg.

In Nederland zijn Overijssel, Drenthe, Flevoland en Zeeland juridisch uitgesloten om door te stromen naar de basisinfrastructuur voor Theater (BIS). Zij zijn voor financiering aangewezen op het Fonds Podiumkunsten, die provinciaal belang en de culturele betekenis voor de regio niet meeweegt.

"Daarmee is er sprake van een systeemfout" vertellen de artistiek directeuren van de gezelschappen, Dirk Bruinsma (Peergroup), An Hackselmans (Theaterproductiehuis Zeeland) en Eva Line de Boer (Suburbia). "Rijkssubsidie landt niet op die plekken waar deze het hardst nodig is. Behoud bewezen kwaliteit, kennis en ervaring in de regio. Zodat toegang tot cultuur voor alle provincies gelijk is."

"Wij vragen aan de minister om een verlenging van de Matchingsregeling Verbreding en Vernieuwing; om binnen deze regeling € 2.055.000 per jaar te reserveren om Peergroup, Suburbia en Theaterproductiehuis Zeeland hun sleutelfunctie in de regio te laten behouden en om de instellingen onder de zaaglijn bij de Rijksfondsen in Drenthe, Flevoland en Zeeland alsnog te honoreren."

Een structurele oplossing voor de regio is pas mogelijk met een verandering van de financiering van de (podium)kunsten. In het zicht van deze haven is de volgende vraag nu prangend: hoe behouden we de instellingen die al ingebed zijn in de provincies? Aangezien die straks broodnodig zijn, willen we serieus werk maken van de systeemwijziging.