FLEVOLAND - De grootschalige miljardeninvestering in de Lelylijn biedt niet alleen betere bereikbaarheid, werkgelegenheid, woningen en leefbaarheid in Noordelijk Nederland, maar creëert ook grote kansen voor Flevoland. Vooral de Noordoostpolder zal profiteren van de nieuwe treinverbinding, doordat deze regio wordt aangesloten op het landelijk spoornetwerk. Dit betekent snellere verbindingen met zowel de Randstad als Noord-Nederland, en meer mogelijkheden voor wonen, werken, onderwijs en zorg.

Meerwaarde voor Flevoland

De Lelylijn zal Flevoland een stevige impuls geven. Dit verbetert niet alleen de bereikbaarheid, maar zorgt ook voor economische groei en extra woningbouw in de regio. Door de betere verbindingen wordt de brede welvaart vergroot, waardoor het welbevinden van de inwoners van Flevoland toeneemt. Bovendien biedt de geplande kruising van het Ketelmeer met een tunnel een belangrijke meekoppelkans voor gebiedsontwikkeling. Het knelpunt op het bestaande spoor bij Almere blijft echter een aandachtspunt, maar de voordelen van de Lelylijn voor Flevoland zijn onmiskenbaar: korte reistijden, economische groei en een betere levenskwaliteit.

Proces van besluitvorming

Het Lelylijn-project bevindt zich momenteel in de onderzoeksfase van de MIRT-werkwijze. Diverse onderzoeken naar bereikbaarheid en ruimtelijke ontwikkelingen (NOVEX) zijn inmiddels afgerond. Daarnaast loopt nog een onderzoek naar de brede welvaart en de internationale meerwaarde. De verzamelde resultaten worden in november voorgelegd aan het Bestuurlijk Overleg MIRT, waar mogelijk besloten wordt of het project doorgaat naar de Verkenningsfase. Lees meer over de onderzoeksresultaten op de website van de Lelylijn.

Over de Lelylijn

De Lelylijn is de voorgestelde treinverbinding tussen Noordelijk Nederland en de Randstad. Hoewel er nog geen definitieve beslissingen zijn genomen over de aanleg, route of stations, wordt er momenteel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en potentiële waarde van deze verbinding. De onderzoeksresultaten worden eind 2024 verwacht, waarna bestuurders een besluit kunnen nemen over de volgende fase van het project. De Lelylijn is een samenwerking tussen het Rijk, provincies, gemeenten, ProRail, Rijkswaterstaat en de Waterschappen.