ALMERE - Energiebedrijf Vattenfall heeft aannemersbedrijf Reimert Bouw en Infrastructuur uit Almere gecontracteerd voor de herontwikkeling van windpark Jaap Rodenburg in Almere Pampus. De huidige 10 windmolens worden in 2021 vervangen door tien nieuwe, grotere turbines. Reimert zal het werk verrichten dat vooraf gaat aan de plaatsing van de windmolens zelf.
Zo moeten er 10 fundamenten voor de windmolens door Reimert gemaakt worden en bouwt het bedrijf twee inkoopstations, waar de stroom die door de turbines worden opgewekt naartoe zal worden geleid. Daarnaast komen er tien kraanopstelplaatsen voor de hijskranen die de turbines gaan installeren en wordt er ongeveer 5 kilometer weg aangelegd om alle machines en onderdelen op locatie te krijgen en te onderhouden.
Planning
In de komende maanden wordt eerst gestart met het afbreken van de huidige windmolens. Deze molens krijgen naar verwachting een tweede leven in Oost-Europa. Nog voor de start van de zomer zal Reimert aan de slag gaan met de aanleg van het nieuwe windpark. De werkzaamheden zullen ongeveer een jaar in beslag nemen. In de lente van 2021 wordt begonnen met de installatie van de turbines zelf.
Lokaal ondernemerschap
Joost De Gooijer, projectmanager bij Vattenfall is enthousiast over de samenwerking met Reimert. “Samenwerken met lokale partijen levert enorme voordelen op. Ze kennen de lokale belangen en omstandigheden het best. Bovendien is het alleen maar passend dat Almeerse bedrijven profiteren van dit project. We kiezen natuurlijk op de kwaliteit van de tender, maar zijn dik tevreden dat die gewonnen is door een lokale ondernemer. Tel daar nog eens bij op dat energiecoöperatie Almeerse Wind uiteindelijk 2 van de 10 windturbines zou willen exploiteren. Dat zorgt voor een mooie lokale invulling. Iedereen kan lid worden van de coöperatie en heeft de keuze om te investeren in deze twee windmolens en daarmee eigenaar te worden van een stukje duurzame Almeerse opwek.”
Eelco Zijnstra, projectmanager van Reimert: “Dit windpark wordt gerealiseerd in onze achtertuin. Wij zijn dan ook erg blij dat wij een sleutelrol mogen vervullen als het gaat om bijna 28.000 van onze ‘buren’ te voorzien van groene stroom. De samenwerking met Vattenfall sluit goed aan bij de ambities die Reimert heeft op het gebied van duurzaamheid. Wij hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in kennis en kunde op het gebied van duurzaam ondernemen. Wij zijn trots dat Vattenfall dit heeft terug gezien in onze aanbieding en kijken uit naar een mooie samenwerking.”
Over het windpark
De herontwikkeling en bouw van het windpark in Almere-Pampus is een initiatief van Vattenfall en Almeerse wind. Het park zal bestaan uit tien windturbines met een ashoogte van circa 90 meter en een maximale tiphoogte van 150 meter. Samen kunnen ze schone stroom produceren voor circa 27.700 huishoudens, meer dan 30 procent van de huishoudens in Almere en bijna een verdubbeling (een plus van 80%) ten opzichte van het huidige park. Almeerse Wind neemt als de bouw gereed is twee turbines over.
Over Vattenfall
Vattenfall is een toonaangevend Europees energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Daarom jaagt het bedrijf de transitie naar een duurzamer energiesysteem aan met groeiende duurzame energieproductie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall heeft ongeveer 20.000 medewerkers en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.
Over Reimert
Reimert Bouw en Infrastructuur is onderdeel van de Reimert Groep en al meer dan 50 jaar toonaangevend als het gaat om de uitvoering van (beton)bouwkundige en civieltechnische projecten.
De expertise ligt met name bij het realiseren van complexe infrastructurele werken, zowel voor binnenstedelijke gebieden als voor werkzaamheden in nieuwe ontwikkelingsgebieden. Reimert is gecertificeerd op de hoogste trede van de CO2-Prestatieladder waarmee een duurzame werkwijze te allen tijde gewaarborgd wordt.
Over Almeerse Wind
Almeerse Wind is een lokale energiecoöperatie met als doel om zelf dichtbij huis en bedrijf grootschalig duurzame energie te gaan produceren voor eigen gebruik door leden en verkoop aan derden. Met de beoogde overname van twee van de tien nieuwe turbines medio volgend jaar gaan zij groene stroom opwekken voor ruim 5.500 woningen. Het motto van de vereniging luidt ‘eigen wind, eigen molens, eigen stroom’. De coöperatieve vereniging telt thans ruim 300 voornamelijk Almeerse leden. Lidmaatschap staat voor iedereen open, ongeacht woningtype en inkomen.