ALMERE - Het aantal leerlingen dat voor het Arte College in Almere kiest, groeit flink. Voor het jaar 2020-2021 heeft de school meer dan 200 aanmeldingen, tegenover 150 in de jaren ervoor. De interesse in de school groeit door de goede onderwijskwaliteit, maar ook door de boodschap van de school: “Bij ons kun je 100% jezelf zijn”, zegt Hubert Roza, rector van het Arte College. “Dat weten steeds meer leerlingen en ouders. De positieve en veilige sfeer zorgen voor mond-tot-mond reclame.”
Het Arte College verwelkomt leerlingen met een bijzondere interesse voor kunst en cultuur en die zich daarin willen ontwikkelen. In totaal heeft de school zo’n 750 leerlingen. Roza: “We zijn een jonge school. De eerste jaren na de oprichting in 2009 hebben we vooral gebouwd aan ons onderwijs, maar de ontwikkeling stopt nooit. Door samen veelvuldig te evalueren, de leerlingen regelmatig te monitoren en bewuste keuzes te maken in toetsing blijven we onze leskwaliteit verbeteren. Dat leidt tot stijgende examenresultaten.”
Groeiende bekendheid in heel Almere
De school bevindt zich in het groeiende stadsdeel Almere Poort. “We zijn intensieve samenwerkingen aangegaan met de basisscholen uit de wijk zodat leerlingen weten wat ze kunnen verwachten op het Arte College. Op basisscholen worden samen toneelstukken gemaakt, leraren en klassen worden uitgenodigd om op het Arte College te komen kijken. Ook onze deelname aan ‘Kies je School in Almere’ bracht ons met veel nieuwe leerlingen en ouders in contact”, aldus Roza. De interesse in de school groeit ook buiten de wijk. Leerlingen over de hele stad met affiniteit voor cultuur weten het Arte College te vinden. Er komen zelfs leerlingen van buiten Flevoland naar Almere. Roza: “We hebben gewerkt aan onze zichtbaarheid, offline en online. Zo hebben we een compleet nieuwe website én een instagramprofiel met sfeerbeelden van de school.”
Trotse leerlingen
Het Arte College wil dat leerlingen zichzelf zijn en dat ze zich op hun eigen manier kunnen ontwikkelen. Daarom werkt de school met leerpleinen, een onderwijsconcept dat zich richt op leren door samenwerking en het inspelen op verschillende leervoorkeuren en behoeftes. Op een open dag maken basisschoolleerlingen kennis met de manier van leren en het culturele karakter van de school. Roza: “De open dagen worden volledig door leerlingen en docenten gedragen. De leerlingen leiden rond, geven presentaties en laten hun creatieve passie zien, of dat nu theater is, of digital arts. Ze doen dat met zoveel trots en plezier, daar kun je bijna niet anders dan enthousiast van worden.”