ALMERE - Het college heeft een nieuw gemeentelijk monument aangewezen: de ontginningsschuur en bijbehorend erf aan de Von Draisweg 15 in Almere Stad. Hiervoor zijn goede redenen: de schuur is van grote cultuurhistorische waarde. Uit onderzoek is gebleken dat de schuur belangrijk is vanwege zijn plek en samenhang met de omgeving. Omwonenden en gebruikers hebben meegedacht over de betekenis van de schuur voor Almere.
Korte geschiedenis
In mei 1968 viel Zuidelijk Flevoland droog en kon het lastige karwei starten om de kleigrond klaar te maken voor bouw- en landbouwgrond. Tijdens deze beginjaren bouwde de Rijksdienst van de IJsselmeerpolders (RIJP) grote schuren op strategische plekken in de toen lege polder om oogsten op te slaan en werkvoertuigen en materialen te kunnen stallen. Vanaf het begin was de bedoeling om deze schuren ook in de toekomst een nuttige bestemming te geven. Ook nu wordt de schuur heel passend gebruikt door de Stichting Behoud Oude Technieken (BOT).
Historische ankers
Wethouder cultuur en erfgoed Kees Ahles: “Ik ben heel enthousiast over ons zesde gemeentelijk monument. Per definitie is het goed dat erfgoed zichtbaar, tastbaar en beleefbaar is voor alle Almeerders. Inwoners van een jonge stad als Almere hebben ook historische ankers nodig om hun identiteit vorm te geven. Deze ontginningsschuur is een symbool van de pionierstijd van Almere. Wat mij betreft kunnen er wel 30 gemeentelijke monumenten komen.”
Inwoners denken mee
In november 2023 heeft de gemeente een onderzoek gehouden onder omwonenden en gebruikers naar de waarde van de ontginningsschuur. Van de deelnemers aan dit onderzoek gaf 85% aan dat deze schuur een herkenningspunt vormt voor het omliggende gebied. Een groot percentage, namelijk 93% van de respondenten, vindt de ontginningsschuur van bijzondere betekenis voor Almere. Voor 89% van de respondenten straalt de schuur een bepaalde tijdsgeest uit, en 72% geeft aan dat de schuur herinneringen oproept. 81% is het eens dat de voormalige ontginningsschuur van de RIJP een waardevol ontwerp heeft. Meer dan de helft van de respondenten vindt dat de schuur en de huidige gebruikers onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Erfgoed in Almere
Als relatief jonge stad koestert Almere het cultureel erfgoed. Eerder al is afgesproken dat de gemeente zelf het initiatief neemt om de voor Almere en haar inwoners kenmerkende objecten, gebieden en landschappen te inventariseren, te waarderen en waar nodig te beschermen. Dat kan door de status van gemeentelijk monument (beschermd) zoals nu is gebeurd bij de ontginningsschuur op advies van de Adviescommissie Omgevingskwaliteit Almere. Deze schuur is een van de laatste ontginningsschuren in de Flevopolder en pas nog voorzien van een nieuw dak. De foto's zijn gemaakt voordat het nieuwe dak is geplaatst. De schuur kan als gemeentelijk monument dus weer jaren vooruit.