1: Tegels eruit
Wat kun je doen om zo min mogelijk last te hebben van de hitte of extreme regenbuien? Tegels eruit. In een eigen tuin of binnenplaats is het voor iedereen beter om zo min mogelijk tegels te hebben. Mensen en dieren hebben nu eenmaal meer aan groen. Gras, bloemperken en bomen zorgen voor meer verkoeling tijdens hete dagen. En tijdens plensbuien leveren ze een betere waterafvoer op. Je tuin staat dus niet zomaar meer onder water. En als iedereen met een tuin in Nederland 10 vierkante meter vergroend, hebben we een oppervlak zo groot als de Veluwe aan natuur erbij.
Wist je dat Almere meedoet aan het NK Tegelwippen? Kijk voor meer info op nk-tegelwippen.nl.
2: Begin bij de bodem
Wat doe je als je de tegels, of een deel ervan, uit je tuin hebt gehaald? “Begin bij de bodem,” vertelt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland. “Als je wilt dat gras, planten of bomen goed kunnen groeien, hebben ze goede aarde nodig. En goede aarde is levende aarde.” Dus schrik niet als je een pissebed of worm tegenkomt als je een tegel optilt, want dat is een goed teken! Wormen woelen door de aarde, waardoor het luchtiger wordt. Zo krijgen de wortels van je planten meer ruimte om te groeien. Ook zorgt de luchtige aarde ervoor dat de regen makkelijk de bodem inloopt. Minder wateroverlast voor ons, en meer te drinken voor de plantjes. Flevolanders moeten echter wel iets meer moeite doen om de grond luchtig te houden. De stevige zeeklei is erg voedzaam, maar je kunt het beste wat compost, organische mest of plantaarde door de bodem scheppen.
3: Neem een regenton
Een regenton kan overal, ook op een balkon. Wel moet je ervoor zorgen dat het water ergens naartoe kan als de ton vol zit. Dus het is handig om bovenin de ton een regenpijpje of afvoer te installeren. Het water dat je in de ton opvangt, kun je gebruiken om je planten water te geven als er een drogere periode aanbreekt.
4: Maak een moestuintje
Groente en fruit heeft nog nooit zo lekker gesmaakt als uit je eigen moestuin. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Als je een tuin hebt, kun je een hoekje reserveren voor je moesplantjes. En veel dingen doen het goed in potten, zoals aardbeien, courgettes, komkommer en veel kruiden. Dus ook op je balkon kun je hiermee aan de slag. De gouden tip van Brenda: “Plaats 1 krop sla in je moestuin, en reserveer die voor de slakken. Zo blijven ze van de andere plantjes af, en ga je ook nog eens diervriendelijk te werk.”
5: Leg een vijver(tje) aan
Om nog meer leuke dieren aan te trekken, kan een vijver uitkomst bieden. Die hoeft niet groot te zijn; het kan soms zelfs al in een plantenbak op het balkon. Een paar waterplantjes erin en het is al klaar. Misschien komen vogels binnenkort langs om te badderen, of leggen kikkers er volgend voorjaar hun eitjes in.
6: Ga de hoogte in
Heb je een schuurtje of ergens anders een plat dak? Maak het groen! Tegenwoordig kun je speciale groene daken laten aanleggen. Die zorgen ervoor dat de warmte niet meteen naar binnen trekt. En het ziet er ook nog eens mooi uit.
Wil je meer uitleg over alle tips? Ga dan naar groenklimaatplein.nl. Dit initiatief van Tuinbranche Nederland geeft een duidelijk overzicht en handige voorbeelden.