ALMERE - Afgelopen week hebben de ministers van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) gesprekken gevoerd over de verdere ontwikkeling van Almere, de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en Flevoland. De uitkomsten stemmen positief en markeren een belangrijke stap in het verbeteren van de bereikbaarheid en duurzame stedelijke groei in Almere.

Wethouder Paul Tang: "Raad en college van Almere zoeken samenwerking met het Rijk. De ontwikkeling van Almere Pampus moet de leefbaarheid van heel Almere ten goede komen, en de bereikbaarheid van de groeiende stad moet goed zijn en blijven. Die boodschap is goed begrepen door het Rijk en heeft z'n weerslag gevonden in de afspraken. Dat stemt tot tevredenheid."

Er zijn enkele belangrijke afspraken gemaakt over bereikbaarheid en stedelijke groei:

Verkenning van financieringsmogelijkheden

Er wordt verkend welke alternatieve financieringsmogelijkheden er zijn voor een IJmeerverbinding. Dit is een belangrijke stap richting de start van een MIRT-verkenning. Het doel is een integrale businesscase op te stellen die zowel de bereikbaarheid van Almere (waaronder de financiering van de IJmeerverbinding) en een investeringsfonds voor de sociale en leefbare ontwikkeling van Pampus en de stad omvat. In 2026 worden afspraken gemaakt op basis van de uitkomsten.

Verbreding A6 en A27

Het Rijk zegt toe de verbreding van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad zo spoedig mogelijk uit te voeren. Het Rijk onderschrijft dat knelpunten op de A27 urgent zijn en dat de A27 van vitaal belang is voor de bereikbaarheid van Flevoland. De verwachting is dat het Rijk zich sterk gaat maken voor de start van een MIRT-verkenning in 2025.

HOV-verbinding Almere Pampus

Er wordt door het Rijk een bedrag van € 54 miljoen gereserveerd voor een hoogwaardig openbaar vervoerssysteem (HOV-verbinding) van en naar Almere Pampus.

Fase 1 van de gebiedsontwikkeling

Er wordt gestart met de uitwerking van de gebiedsontwikkeling van de eerste fase woningbouw in Pampus, die circa 7.500 woningen, 4.000 arbeidsplaatsen en bijbehorende voorzieningen omvat.

Deze afspraken benadrukken de gezamenlijke inzet van het Rijk en de regio om de groei, leefbaarheid en bereikbaarheid van Almere en omgeving verder te versterken.