ALMERE - In de steden van vandaag leven meer dieren en planten dan op het platteland. Dit en vele andere feitjes over de stadse natuur komen aan bod in het Amsterdam-Almere paviljoen op de Floriade Expo 2022. In het opvallende zwart-roze bouwwerk wordt een stem gegeven aan al het leven in de stad. Vandaar de naam ‘The Voice of Urban Nature’.
Overtreders W, de Onkruidenier, Joost Emmerik en Kossmanndejong ontwierpen The Voice of Urban Nature. Reinder Bakker van Overtreders W. vertelt: “Je maakt het ontwerp en daar zoek je dan materialen bij. Maar soms vind je ook materialen waardoor je het ontwerp moet veranderen. Het werkt dus twee kanten op.”
Overtreders W.
Hester van Dijk en Reinder Bakker vormen samen het architectenduo Overtreders W. Het paviljoen is een samenwerking van de gemeente Almere en Amsterdam. En het stel heeft zelf ook een duidelijke link met beide gemeenten. “Ik was 1 jaar toen mijn ouders naar Almere verhuisden en Hester 5 jaar oud. Dus we zijn er opgegroeid. We kennen de stad door en door, en dan is het wel extra leuk om iets te maken dat daar nu staat,” vertelt Reinder. Inmiddels wonen hij en Hester in Amsterdam. “We komen nog wel heel veel in Almere doordat onze ouders daar wonen. We zijn Almere dus zeker niet vergeten.”
Oase van rust
We horen meermaals om ons heen dat het paviljoen een ‘oase van rust’ is. The Voice of Urban Nature is gebouwd van 100% biobased bouwmaterialen en samengesteld uit een combinatie van houten bouwmodules gevuld met kalkhennep. De grondstoffen ervoor zijn lokaal gewonnen in de buurt van Almere en Amsterdam: de wanden zijn gemaakt van hennepkalk van in Almere gekweekte vezelhennep. “Meerdere mensen vertelden ons dat ze een duidelijke hennepgeur roken als ze over de A6 reden. Dat kwam dus doordat wij daar aan het telen waren,” lacht Reinder.
Open groen dag
Zondag 19 juni 2022 is het open huis bij meer dan 150 groene locaties in Almere en Amsterdam. Van grachtentuinen en stadsboerderijen tot stadsparken en moestuinen, en van voedselbossen en groene daken tot boerenbedrijven waar op duurzame wijze voedsel wordt geproduceerd. Er worden fiets- en wandeltochten georganiseerd en er zijn excursies, lezingen en film- en documentaire-voorstellingen. Ook kunnen de deelnemers – oud en jong – meedoen aan allerlei workshops.
Kijk voor meer info op: wemakethecity.green/programma/juni2022
Gebaande paden af
“We willen graag de conservatieve bouwwereld opschudden met onze ontwerpen en materiaalkeuze. We willen het systeem veranderen. Vandaar ook de naam ‘Overtreders W.’. We gaan de gebaande paden af en overtreden op die manier de gevestigde regels. De houtconstructeur wilde bijvoorbeeld dat we een stalen balk in het paviljoen zouden gebruiken, omdat dat nu eenmaal zo hoorde in zulke bouwwerken. Maar dat ging in tegen het idee van duurzame, recyclebare materialen, dus hebben we dat niet gedaan.”
De tuin
De tuin van The Voice of Urban Nature is ontworpen door de Onkruidenier en Joost Emmerik en aangelegd door hovenier Paul Castelijn. Ze willen de bezoekers hier laten zien wat voor soort planten er allemaal in de stad te vinden zijn. Tussen het bouwpuin groeien planten zoals de teunisbloem, het duizendblad en de wilde peen. Onderaan de zwarte els en de wilg groeit hennep en de lisdodde. Deze planten kunnen in de toekomst worden ingezet als lokaal bouwmateriaal en zo de mens helpen. De ontwerpers willen hiermee de vraag stellen: kunnen we het lokale landschap van de stad inrichten als een ruimte waar mens en natuur samenwerken?
De verhalen
Terwijl je The Voice of Urban Nature ontdekt, kun je ook naar de stemmen luisteren die zich bezighouden met de stadse natuur. Op de wanden langs het wandelpad staan QR-codes geschilderd, die je kunt scannen om te luisteren naar hun verhaal. De audio-ontmoetingen met verschillende mensen en niet-mensen uit Almere en Amsterdam vertellen hoe je je in kunt zetten voor een groenere toekomst. Het zijn uiteenlopende verhalen: van natuuroptimisten, stadsboomplanters en materiaalchoreografen tot een klein jongetje dat naar kruiden speurt tussen de stoeptegels.
Het paviljoen en het gedachtengoed erachter, is terug te vinden in de beweging ‘WeMakeTheCity Green’.
WeMakeTheCity Green
WeMakeTheCity Green is het nieuwe platform over de Groene & Duurzame stad van Pakhuis de Zwijger Amsterdam en Avanti Almere. Zij organiseren in samenwerking met andere gemeenten en partijen uit de Metropoolregio onder meer talkshows, excursies en filmavonden. Amsterdam en Almere hebben in aanloop naar Floriade 6 talkshows gemaakt, met hetzelfde thema als The Voice of Urban Nature. Het doel hierbij is om de mensen te informeren over de noodzaak van vergroening van steden, laten zien wat de gemeentes hier al in doen en mensen te laten weten dat ze zelf mee kunnen doen. Want ook als Floriade haar deuren weer sluit, houden zij zich bezig met de vergroening van steden als Almere.
Voor meer informatie over WeMakeTheCity Green, kijk op: wemakethecity.green