“Zorgen voor veel en afwisselend groen in de stad is belangrijk voor mensen én dieren,” zegt wethouder dierenwelzijn Jesse Luijendijk. “Maar er zijn veel meer ontwikkelingen in de stad waar wij als gemeente bij betrokken zijn, die invloed hebben op het leven van dieren. Het is de taak van de gemeente om te kijken naar de dingen die voor verschillende groepen mensen in de stad belangrijk zijn, en die tegen elkaar af te wegen. Dieren moeten bij die keuze ook een stem krijgen. Daarom hebben we deze nota geschreven.”
Breder beleid
Beleid voor dierenwelzijn had Almere al, maar dat ging vooral over hulp aan dieren in nood. Wethouder Luijendijk: ”Dat is zeker belangrijk en nog steeds onderdeel van de nota, maar nu kijken we veel breder naar het onderwerp dierenwelzijn en de taak die de gemeente daarin heeft. Een van de nieuwe ideeën in de nota is dat we de gevolgen voor op dieren meenemen in alle keuzes die we als gemeente maken. We willen ons beter beseffen dat wat wij doen invloed heeft op dieren.”
De gemeente wil ook scherper gaan kijken naar het gebruik van dieren en naar de eigen rol daarin. Luijendijk: “Gelukkig is er bij het gebruik van dieren steeds meer aandacht voor negatieve gevolgen voor het dier en verandert de opvatting over wat we normaal vinden voor dieren. Zo is het niet meer gewoon dat je bij een kinderboerderij de dieren mag oppakken of voeren. En is het gelukkig in Nederland niet meer mogelijk om naar een circus met wilde dieren te gaan. In lijn met deze ontwikkeling wil Almere alle circussen met (ook niet-wilde) dieren niet meer toestaan. Ook andere commerciële of voor het vermaak van mensen bedoelde activiteiten met dieren als het kan ontmoedigen. Bijvoorbeeld via regels voor subsidies en vergunningen.”
Mens en dier leven samen
Uiteindelijk wil Almere een stad zijn waarin álle inwoners zich thuis voelen, dieren net zo goed als mensen. Een stad waarin mens en dier op een goede manier met elkaar samenleven. Dat betekent ook dat Almeerders die overlast van dieren ervaren, dit tot op zekere hoogte moeten accepteren. De gemeente zet in op informatie over en het voorkomen van overlast en grijpt alleen in bijzondere situaties in.
De gemeente Almere legt de lat hoog als het gaat om dierenwelzijn. Maar dat betekent niet dat al deze wensen ook zomaar uit zullen komen. Aanpassen van gemeentelijk beleid en processen is ingewikkeld en duurt lang. En het veranderen van de manier waarop de mens naar dieren kijkt al helemaal. Maar de gemeente is ervan overtuigd dat alle inwoners van Almere dierenwelzijn steeds belangrijker zullen vinden. Luijendijk: “Daarom is het belangrijk om nu stappen te zetten.”