ALMERE - Klimmen over paaltjes, kruipen door een rioolbuis, springen op stenen in het water en slingeren aan een touw. Na de opening door wethouder Luijendijk, namen meer dan honderd kinderen van de omliggende scholen vandaag de nieuwe natuurlijke speelroute in de wijk Nobelhorst officieel in gebruik.

Buurtsportcoaches verzorgden een korte warming-up waaraan de kinderen samen met wethouder Luijendijk en Nobie de Bever enthousiast meededen. Vervolgens gaf de wethouder het startsignaal voor de kinderen om in groepjes uiteen te gaan en allerlei opdrachtjes te doen bij de verschillende speelmogelijkheden aan de Robert Hofstadterstraat en Patrick Blackettstraat. De kinderen namen meteen ook een kijkje bij de huttenbouwplek in het aangrenzende bos.

De speelmogelijkheden van de route verschillen van traditionele speeltoestellen zoals een wipwap of schommel doordat ze meer beroep doen op de fantasie van kinderen. Hierdoor raken ze minder snel uitgespeeld, spelen ze langer en bewegen ze meer. Dit is althans de aanname. Of dit ook echt zo is onderzoeken gemeente, GGD en de lectoraten Groene & Vitale Stad en Innovatie & Groenstedelijke Ruimte van Aeres Hogeschool samen. Onderzoekers bestuderen straks het spelgedrag van kinderen op de route en kijken welke onderdelen voor hen aantrekkelijk zijn.

Met de speelroute in Nobelhorst richten we ons op kinderen tot ongeveer 12 jaar. Vergelijkbaar onderzoek over hoe we buitenruimte groen, aantrekkelijk, gezond en meteen klimaat adaptief maken, voeren we uit aan de Leemwierde en aan het Algerapad. We plaatsen groene interventies en onderzoeken het effect. Bij de Leemwierde richten we ons op senioren en bij het Algerapad op jongeren.

Almere 2.0

Het onderzoek word gefinancierd door programma Almere 2.0. Met dit programma investeren gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk in de kwaliteiten van Almere. Een stad waar inwoners trots op zijn, met plezier leven en zich naar hartenlust kunnen ontplooien.