Het doel van de rolmodellencampagne is om vrouwen en meisjes te inspireren en ze te laten zien dat er brede carrièremogelijkheden zijn. De zeven Almeerse vrouwen in de campagne hebben een leiderschapspositie in het maatschappelijk middenveld of het bedrijfsleven. Onderzoek toont aan dat rolmodellen cruciaal zijn voor het aantrekken van vrouwen naar sectoren die door mannen gedomineerd worden, zoals de technologie.
"Het is belangrijk dat we genderdiversiteit in topfuncties bij bedrijfsleven en organisaties bevorderen. We hebben daar als samenleving al stappen in gezet, maar tegelijkertijd zie ik dat de kansen nog lang niet gelijk zijn. Er is dus nog een hoop werk te verzetten. Door mijn deelname aan de Rolmodellencampagne en mijn werk als wethouder diversiteit wil ik daaraan bijdragen", zegt Maaike Veeningen.
Reclameborden
De Almeerse rolmodellen zijn vanaf begin maart te zien op reclameborden door de hele stad, en op Internationale Vrouwendag 8 maart, wordt de campagne officieel gelanceerd. Daarnaast is het persoonlijke verhaal van de rolmodellen te lezen op de site van Equals, en worden via social media vrouwen en meisjes geïnspireerd om zich te ontwikkelen in hun carrière.
De rolmodellencampagne is ontwikkeld door Equals en wordt uitgerold in een aantal grote gemeenten zoals Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Almere.
Lijst van de rolmodellen:
Marloes Smit Bakker
Biza Shalmashi
Berneditha Rijssel Omusuo
Saly Ndoye
Caroline van Heijkamp
Jolien Hoek
Maaike Veeningen
Diversiteit
Naast gelijkheid op de arbeidsmarkt wil Almere ook zorgen voor diversiteit in het bedrijfsleven. Voor beide doelen wordt het Diversiteitspact opgesteld. Het doel daarvan is om de kracht van diversiteit voor iedereen zichtbaar te maken. Het gaat daarbij ook om inclusie: iedereen hoort erbij in onze stad en iedereen moet kansen krijgen om een fijne en geschikte baan te vinden. Als de grotere werkgevers van de stad zich inzetten voor meer inclusie door diversiteit te bevorderen, kunnen ze grote impact maken.
Op 7 maart worden er zogeheten Round Table gesprekken georganiseerd. Maaike Veeningen doet daar het voorwoord. Er zijn professionals, ambtenaren en ondernemers aanwezig, die met elkaar praten over hoe ze stappen kunnen zetten naar een inclusievere stad. Het Diversiteitspact moet hier uiteindelijk uit voortvloeien.
Deze bijenkomst wordt georganiseerd door de afdeling Diversiteit & Inclusie en de afdeling Economische Ontwikkeling & Grondzaken.