In deze week organiseren burgers, bedrijven en gemeenten activiteiten door het hele land. Voor iedereen, van jong tot oud, particulier en zakelijk. Iedereen kan iets doen voor het klimaat.
Na de officiële opening door de klimaatburgemeesters kregen de wethouders de vragen van inwoners die gesteld waren op Instagram. Klimaatburgemeesters zijn vrijwilligers die zich inzetten voor een bewuster, duurzamer leven en onder andere voor minder CO2 uitstoot, energie besparen en gebruik van groene energie.
Na het beantwoorden van de vragen, kregen beide wethouders een oorkonde overhandigd van klimaatburgemeester Chris Soebroto voor de behaalde resultaten op het gebied van Co2 vermindering. Chris Soebroto gaf aan dat een mooi resultaat is behaald met de circa 25 % Co2 vermindering tussen 2010 en 2021. Daarna was er tijd voor koffie en thee met wat lekkers en konden inwoners zich laten voorlichten bij de Groene Karavaan over energie oplossingen en het duurzaam maken van een woning.
Een groene en gezonde stad bouwen we samen
"Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen als het gaat om het verbeteren van het klimaat. Als gemeente doen we het niet alleen maar samen met de klimaatburgemeesters, inwoners, ondernemers en organisaties. Het is belangrijk dat we de Co2 uitstoot verminderen en dat doen we onder andere door energie te besparen. Het mooie hierbij is dat we ook de energierekening voor veel mensen lager kunnen maken. Daarom gaan we nu bij inwoners en Mkb'ers langs om ze te helpen met het nemen van kleine energiebesparende maatregelen en werken we aan plannen om de Almeerse huizen verder te isoleren en waar het kan te voorzien van zonnepanelen. Als laatste halen we dan de wijken van het gas af." Dat gaf wethouder Alexander Sprong onder andere aan in zijn beantwoording van vragen die gesteld waren door inwoners op Instagram. Wethouder Jesse Luijendijk gaf op een van de gestelde vragen aan dat er ook bij het inrichten van de openbare ruimte veel meer rekening wordt gehouden met het veranderende klimaat. "We houden rekening met de huidige zware regenbuien door het water op te vangen in bijvoorbeeld wadi's, zodat er minder overlast is. Kijk maar naar deze week waar er weer veel regen is gevallen. Dat water moet ergens heen. Almere heeft een gescheiden rioolstelsel voor regen en voor afvalwater. Dat helpt ook. En bij raad ligt nu de Klimaatvisie waar nog veel meer maatregelen in staan, die we binnenkort samen met de raad en de inwoners gaan bespreken en uitvoeren."
Activiteiten en programma Klimaatweek
In Almere organiseren we vele activiteiten tijdens de Nationale Klimaatweek. Het programma van de Nationale Klimaatweek in Almere staat op: groenengezond.almere.nl/klimaatweek
Groene Karavaan
In de mobiele expositie van de Groene Karavaan zijn de beste energie-oplossingen te vinden voor het duurzaam maken van een woning. Of het nu gaat om energie besparen, een huis isoleren of zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, de experts leggen uit wat er voor ieders woonsituatie mogelijk is.
Van de verschillende producten en oplossingen hebben ze modellen, zodat ze ook te zien, voelen, horen en aan te raken zijn.