Flevoland kent een relatief jonge economie en een arbeidsmarkt die volop in beweging is. Halverwege 2023 waren 213.180 mensen werkzaam in Flevoland; 7.880 meer dan in 2022. De werkgelegenheid in de regio steeg daarmee met 3,8 procent. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2023 stonden in Flevoland 8.200 vacatures open. Inmiddels zijn er tekorten in alle sectoren en werkgevers schreeuwen om goed opgeleide mensen. Nog te veel mensen staan langs de kant, of werken niet zoveel als ze zouden willen of kunnen. In Flevoland is dit 11% (landelijk 10%). Er is hierbij niet alleen sprake van een krappe arbeidsmarkt, maar vooral ook van een mismatch op de arbeidsmarkt.
Jaar van herbezinning
Nathanael Middelkoop, bestuurlijk trekker RWF: 'Flevoland is een van de best presterende arbeidsmarktregio's waar het de Banenafspraak aangaat. De arbeidsmarkt is volop in beweging en om daar goed antwoord op te kunnen geven, hebben we de samenwerking die begon in 2014 met de Banenafspraak, herijkt en de strategische doelen geactualiseerd. In 2024 gaan we door op de ingeslagen weg, met als stip op de horizon een Regionaal Werkcentrum waar elke Flevolander terecht kan met vragen over leren, werk en personeel.'
Kennisdeling en vele projecten
Het RWF heeft in 2023 vele netwerkbijeenkomsten georganiseerd en partners bezocht op het gebied van arbeidsmarktbeleid en -uitvoering. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft via verschillende programma's financiële middelen beschikbaar gesteld aan de arbeidsmarktregio Flevoland. Dit om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken en de mismatch te verkleinen. Hierbij gaat het om: Perspectief op Werk (POW), Dichterbij dan je Denkt (DDJD) en Aanpak Jeugdwerkloosheid (JWL). In 2023 zijn er zestien projecten met behulp van deze financieringsstromen gestart. Kijk voor de eerste resultaten van deze projecten naar het Jaaroverzicht RWF 2023.
Op weg naar een Regionaal werkcentrum
Het kabinet wil een arbeidsmarktinfrastructuur inrichten waarin niemand verdwaalt en iedereen tijdig toegang krijgt tot passende ondersteuning als dat nodig is. De toekomstige dienstverlening is preventief, gericht op werkzoekenden en werkgevers, integraal en ontschot, en is toegankelijk voor iedereen (aan het juiste loket). Op 1 januari 2026 moet het in werking treden. 2025 vormt een overgangsjaar en geeft arbeidsmarktregio's de ruimte om samen de hervorming in te vullen en daarbij te leren van elkaar. In 2024 wordt gewerkt aan een communicatiestrategie, een modelconvenant, een meerjarenagenda en voorstellen tot wijziging van de SUWI wet- en regelgeving, zodat de arbeidsmarktregio's al aan de slag kunnen.