Samenwerking voor een veilige en gastvrije horeca-omgeving
De gemeente kijkt tevreden terug op de inzet van zowel de betrokken partners als de horecagelegenheden zelf. De meerderheid van de ondernemers werkte mee en waren bereid om eventuele verbeterpunten aan te pakken. Alleen bij één onderneming was er sprake van weerstand, maar ook daar konden de controles in alle rust worden uitgevoerd. Deze controles zijn belangrijk om de veiligheid en gezondheid van zowel bezoekers als medewerkers te waarborgen.Geconstateerde overtredingen en vervolgacties
Hoewel het merendeel van de bedrijven aan de regels voldeed, zijn er bij enkele horecazaken aandachtspunten geconstateerd op het gebied van brandveiligheid, vergunningen en hygiëne.Brandveiligheid: Bij een aantal horecagelegenheden ontbraken vluchtrouteaanduidingen, werden branddeuren onjuist opengehouden of waren brandbestrijdingsmiddelen niet aanwezig. Het is dan ook noodzakelijk om opnieuw controle uit te voeren om de naleving hiervan te waarborgen.
Vergunningen en bedrijfsvoering: Enkele ondernemers misten de benodigde vergunningen, hadden problemen met hun vetafscheiders of werkten zonder afvalcontracten. Ook werd er in sommige gevallen sterke drank ingekocht zonder de juiste documentatie. Deze zaken worden verder opgepakt door de gemeente en de OFGV.
Hygiëne en voedselveiligheid: De NVWA constateerde bij één onderneming meerdere aandachtspunten op het gebied van hygiëne. Hier zijn drie waarschuwingen en één boete voor uitgeschreven.
Sociale zekerheid en arbeidsvergunningen: Bij verschillende ondernemingen werden personen zonder geldige arbeidsvergunning of met een uitkering aangetroffen. Dit wordt door de gemeente verder onderzocht.
Heeft u signalen of zorgen over de naleving van regels in uw omgeving? Neem gerust contact op via:
Bij de gemeente Almere via 14 036, www.almere.nl of door te mailen naar: meldpuntondermijning@almere.nl;
Bij de politie via 0900-8844 of (bij spoed) 112;
Bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.