ALMERE - Woensdagavond vond op het Almeerderstrand bij StrandLAB de presentatie van het voorlopig ontwerp van ALMO plaats. Een nieuw werk op het Almeerderstrand. ALMO nodigt uit om mee te doen, mee te bewegen en mee te genieten. Over het ontwerp en de locatie konden Almeerders de afgelopen maanden meedenken. Almeerse ontwerpers Dingeman Deijs en Jolle Roelofs, ook wel de Polderboys genoemd, leidden het ontwerpproces in goede banen.

ALMO wordt gebouwd op de landtong bij de Hollandsebrug, met uitzicht op Almere DUIN. Het biedt een nieuw perspectief op de stad. Vanaf maart dit jaar tot aan eind augustus konden Almeerders meedenken en meedoen. Er zijn gesprekken gevoerd, live podwalks georganiseerd, ALMO stond op verschillende events waar je kon meedenken en er waren twee vragenlijsten die men kon invullen. In totaal hebben zo'n 3000 mensen meegedacht over de locatie, de vorm, de grootte en de functie van het object.

Wethouder Paul Tang (PvdA) - portefeuille Almere 2.0: "Een ontwerp gemaakt met en door Almeerders. Door te luisteren naar elkaar en de verbeelding de ruimte te geven, is een ontwerp ontstaan dat prachtig in het landschap past en je uitnodigt om elkaar te ontmoeten, alle seizoenen opnieuw. De Polderboys maken hiermee Almere weer een stukje mooier."

ALMO is zowel een ruimte, een route als een verblijfsplek. De cirkelvorm kadert een stuk landschap in, maar opent tegelijk de blik op verschillende perspectieven en vergezichten op de context.  Het wordt een plek die in alle seizoenen gebruikt kan worden en die uitnodigt om te ontmoeten, te spelen, te bewegen en te schuilen. Het voegt iets toe aan het strand en is te gebruiken door (strand)bezoekers, bewoners, bij festivals en evenementen, zonder dat er toezicht of een programma nodig is.

Het voorlopig ontwerp wordt nu verder uitgewerkt en in het vierde kwartaal van dit jaar volgt het definitief ontwerp. Zodat het object in 2025 gebouwd kan worden op het Almeerderstrand.

Levendige plek

Het Almeerderstrand moet een levendige plek worden waar het hele jaar door iets te doen is op het gebied van cultuur, sport, recreatie en vrije tijd. Het mooie duinlandschap en de skyline van de polder maken het een perfecte locatie. ALMO is onderdeel van het sleutelproject Kustzone Poort binnen het programma Almere 2.0. Met dit programma investeren de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk in de groei en kwaliteit van Almere. Een stad waar inwoners trots op kunnen zijn, fijn kunnen wonen en zich kunnen ontwikkelen.