Hoe gaat het Fixteam te werk
Tijdens de bijeenkomst vertelden twee hoofd Fixers met veel enthousiasme en trots over hun werk. Zij gaan eerst bij mensen thuis op bezoek, geven tips en bespreken wat er nodig is aan energie maatregelen. Daarna komen zij terug om de werkzaamheden gratis uit te voeren. "En dat doen we allemaal op de fiets met een tas vol spullen", zei Fixer Habib. "We hebben drie petten op", vertelde Fixer Derk, "namelijk die van de energieklusser, we zorgen voor training en opleiding van nieuwe Fixers en we zijn een soort van wijkbeheerder. Als we zien dat mensen ook ondersteuning kunnen gebruiken op financieel gebied dan verwijzen we deze mensen door naar The Green Story of naar het sociale wijkteam."
Wethouder Alexander Sprong:"Ik ben heel blij dat we samen met De Schoor en de FIXbrigade maatregelen treffen die energiearmoede tegengaan en bijdragen aan de warmtetransitie. Het belangrijkste is dat we huishoudens met een krappe beurs en een minder goed geïsoleerd huis ondersteunen en ontzorgen. Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen. We kijken daarom of we inwoners ook kunnen ondersteunen met inkomensregelingen. Almeerders kunnen hiervoor terecht in The Green Story op vrijdag van 9.30-12.30 uur. Dit is een mooi begin naar de volgende stap waarbij we inwoners gaan ondersteunen bij het isoleren van hun huizen. De voorbereidingen hiervoor zijn in ontwikkeling. We zijn goed op weg om de eerste grote energieneutrale stad van Nederland te worden."
Wie zijn de Fixers
In Almere worden Fixers ingezet die deels nog geen verblijfsvergunning hebben en deels terug willen in het arbeidsproces. De Schoor coördineert de fixteams, voert de praktische zaken uit en verzorgt de integratietrajecten. De Fixteams gaan op bezoek bij geselecteerde adressen van Almeerders met een laag inkomen, een woning met energielabel C, D, E, F of G en in 2022 een energietoeslag hebben ontvangen. De Fixers zijn inmiddels gestart in een aantal wijken in Almere Haven, waaronder De Gouwen, De Marken en De Meenten.
Verrassing voor het Fixteam
Paul Offerman, Frank Eggermont en Frans Boumans, ledenraadsleden van Rabobank Almere, verrasten het FIXteam met een cheque van 12.000 euro. Een prachtige donatie vanuit het coöperatief dividend die dankbaar in ontvangst werd genomen. Wouter Stevens, directeur Rabobank Almere, "Als coöperatieve bank ondersteunen wij maatschappelijke initiatieven die bijdragen aan een financieel gezond leven en het verduurzamen van woningen van harte. Wij zijn blij dat de FIXbrigade in steeds meer steden wordt uitgerold en dat nu ook de Almeerse huishoudens, met een kleine portemonnee, hier kosteloos een beroep op kunnen doen."
Samenwerking
Dit project is een samenwerking tussen de Gemeente Almere, De Schoor, en FIXbrigade Nederland.
De FIXbrigade Nederland is een non-profit organisatie die gemeenten helpt met het opstarten van lokale FIXteams. De Schoor is verantwoordelijk voor de coördinatie van de FIXbrigade én voor de begeleiding van de Fixers.