ALMERE - Huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar maken en de taboes daaromheen doorbreken, is één van de lastigste opgaven die het landelijke actieprogramma Geweld hoort nergens thuis heeft. Het is iets waar je liever niet mee naar buiten treedt, het gebeurt achter de voordeur en er is, als je het gesprek al begint, altijd twijfel of je vermoedens wel kloppen. Toch is het vaak een kort gesprek, een opmerking, een gebaar of de simpele vraag: ‘Gaat het goed met je’ of ‘Wat kan ik voor je doen?’, die impact heeft en er mede voor kan zorgen dat de vaak vicieuze cirkel van geweld wordt doorbroken.
Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Hierin is een belangrijke taak voor de overheid weggelegd. Wij als samenleving kunnen ook een verschil maken! Open Mind bundelt daarom haar krachten met regionale partners en het landelijk actieprogramma Geweld hoort nergens thuis om de samenleving op te roepen de ‘cirkel van geweld’ te doorbreken.
Wanneer
Op 16 november opende wethouder Froukje de Jonge ter ere van de Flevolandse resultatenconferentie van Geweld hoort nergens thuis de buitententoonstelling. De tentoonstelling blijft tot zes december op de Esplanade staan en is ook tijdens de start van Orange the World op 25 november te zien.
Tentoonstelling
WIJ…doorbreken de cirkel van geweld maakt met behulp van 30 krachtige portretten en de daarbij behorende indringende verhalen duidelijk dat huiselijk geweld en kindermishandeling overal voor kunnen komen. We kunnen niet meer wegkijken en doen alsof het niet bestaat. Of de verantwoordelijkheid hiervoor bij anderen neerleggen. Jij kunt iets doen en er mede voor zorgen dat de eerste stappen worden gezet om de cirkel van geweld te doorbreken. WIJ…geeft inzichten en voorbeelden hoe jij de cirkel van geweld kunt doorbreken.