ALMERE - Brokking Groep B.V. uit Almere mag zich vanaf nu een Koninklijke organisatie noemen. Het Predicaat Koninklijk is toegekend door Zijne Majesteit de Koning ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het bedrijf.

Commissaris van de Koning in de provincie Flevoland Arjen Gerritsen reikte het officiële Predicaat Koninklijk uit aan Brokking Groep B.V. tijdens een feestelijke jubileumviering. Dit gebeurde in het bijzijn van CEO Jeroen Rossy, CFO Sjoerd Schaafsma, leden van de vierde generatie van de familie Brokking en burgemeester Hein van der Loo van Almere. Het is de eerste keer dat een toekenning van het Predicaat Koninklijk in Almere plaatsvindt. Brokking is één van de weinige bedrijven in Flevoland die zich Koninklijk mag noemen.

Brokking startte in 1924 als graanmaalderij en handel in veevoedergrondstoffen in IJsselstein. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot één van de grotere internationale groothandelsbedrijven in kunstmest van Noordwest-Europa. Daarnaast is het gespecialiseerd in het valoriseren van grondstoffen en circulaire stromen om het bruikbaar te maken voor de diervoedersector. Tevens ontwikkelt het apps als SmartFarm voor ondersteuning van telers.

Koninklijke onderscheiding

Het Predicaat Koninklijk is een onderscheiding voor verenigingen, stichtingen, instellingen of grote ondernemingen. Een organisatie moet aan enkele voorwaarden voldoen: het moet een zeer vooraanstaande positie innemen binnen een vakgebied, van nationaal belang zijn en ten minste honderd jaar bestaan. Het wil niet zeggen dat het betrokken bedrijf leverancier is of een andere relatie heeft met het Koninklijk Huis. Alleen de koning kan het Predicaat toekennen.

Het toekennen van het Predicaat Koninklijk kent een lange traditie. Het werd ingevoerd door Lodewijk Napoleon na zijn aanstelling als koning in 1806. Na de terugkeer van de Oranjes, waarbij Willem I op 16 maart 1815 koning van Nederland werd, kon het Predicaat Koninklijk weer opnieuw worden toegekend en gevoerd. De koning verleende in 1816 de eerste predicaten.