ALMERE - De financiële situatie op orde brengen en oog houden voor een sociaal en gezond Almere. Dat is het uitgangspunt van de begroting 2025 die het college van burgemeester en wethouders vandaag heeft aangeboden aan de gemeenteraad. Het college maakt scherpe en soms moeilijke keuzes om de structurele inkomsten en uitgaven van de gemeente in balans te brengen. Tegelijkertijd maakt het college geld vrij voor veiligheid, armoedebestrijding, het toegankelijk maken van de openbare ruimte en investeringen in maatschappelijke voorzieningen zoals Cultuurhuis Almere Buiten.
Om te komen tot een structureel begrotingsevenwicht in 2028 heeft het college een afgewogen pakket aan financiële maatregelen doorgevoerd in de begroting. Het gaat om 14 miljoen euro aan structurele bezuinigingen en 11,4 miljoen euro aan belastingverhoging. Hiermee worden de effecten van de teruglopende inkomsten uit het gemeentefonds vanaf 2026, het zogeheten ravijnjaar, weggewerkt.
Wethouder financiën Kees Ahles: "Met deze solide en sociale begroting brengen we én de financiën op orde én kunnen we doorgaan met onze plannen voor de stad. Het was ingewikkeld voor Almere om de begroting sluitend te krijgen. We worden gedwongen moeilijke keuzes te maken. We zijn ons ervan bewust dat we ook de portemonnee van Almeerders raken en dat dit soms pijn doet. Hierbij ontzien we de meest kwetsbare groepen en houden we de sociale infrastructuur in stand".
Miljoen tekort als symbolisch protest tegen Den Haag
De begroting sluit met een tekort van één miljoen in 2028, een symbolisch protest naar het Rijk. Gemeenten hebben steeds meer taken uit te voeren, maar krijgen steeds minder geld van het Rijk.
Ahles: "Het college laat een tekort van één miljoen euro staan. We willen zichtbaar maken dat we door het Rijk zijn opgezadeld met een onverantwoord grote financiële opgave door dalende inkomsten uit het gemeentefonds van maar liefst 29 miljoen euro met daar bovenop de korting op loon- en prijscompensatie. Mede daardoor zijn we als gemeente gedwongen om de lasten voor inwoners en ondernemers te verhogen, snijden we in eigen vlees en kunnen we onze gesubsidieerde instellingen niet meer garanderen dat ze genoeg geld krijgen voor loon- en prijsstijgingen in de toekomst. We kunnen niet anders. Ook hebben we nog een openstaande taakstelling voor de jeugdhulp. Dat we die één miljoen euro laten staan is dus ook een signaal naar Den Haag waarmee we als gemeente zeggen: er is een grens aan wat je van ons kunt vragen."
Kernpunten in de begroting Almere 2025
- Om tot een structureel begrotingsevenwicht in 2028 te komen heeft het college financiële maatregelen doorgevoerd in de begroting: 14 miljoen euro aan structurele bezuinigingen en 11,4 miljoen euro aan belastingverhoging.
- Het college gaat door met de aanpak van twee grote uitdagingen: het woningtekort en de jeugdhulp. Er wordt gewerkt aan de versnelling van de bouw van woningen en het vergroten van de voorraad sociale huurwoningen. Daarbij is steeds ook oog voor maatschappelijke voorzieningen, zoals zorgvoorzieningen, bereikbaarheid en banen.
- Voor de jeugdhulp wordt ingezet op de uitvoering van het transformatieplan jeugdhulp, waar de raad onlangs mee heeft ingestemd. Dit moet de jeugdhulp betaalbaarder maken en daarnaast de kwaliteit verbeteren.
- In deze begroting wordt geld vrijgemaakt voor het toegankelijk maken van openbare ruimte.
- Ook wordt extra ingezet op veiligheidsthema's, zoals de aanpak van straatintimidatie en het bestrijden van ondermijning.
- Verder trekt het college geld uit voor armoedebeleid en aanpak energiearmoede.
- Ook blijft het college, ondanks de bezuinigingen, zich inzetten voor maatschappelijke voorzieningen zoals Cultuurhuis Almere Buiten en gezondheidscentrum De Driehoek.
- Diverse tarieven worden verhoogd, waaronder de parkeertarieven, de OZB, het verder kostendekkend maken van de afvalstoffenheffing en het tarief voor medisch onderzoek voor een gehandicaptenparkeerkaart.
- Ook de toeristenbelasting gaat omhoog.