ALMERE - n de aflopen maanden hebben we in Almere meer dan 100.000 tegels gewipt. En dat is goed voor een vijfde plek in het klassement van de grote steden. Hiermee is Almere weer een stukje groener: tegel eruit, groen erin! Winnaar van de grote steden is gemeente Breda (meeste tegels gewipt per inwoner) en gemeente Den Haag (meeste tegels gewipt). Het team NK Tegelwippen en gemeente Almere zijn supertrots op het resultaat. Sacha de Ruiter, lid NK Team Almere: vorig jaar zijn we als 16e geëindigd. En nu als 5e. Ik denk dat we het heel goed hebben gedaan!

Almere wipt 103.884 tegels

Het NK Tegelwippen werd voor het derde jaar georganiseerd. De competitie bewijst wederom dat het niet alleen een ludieke strijd is, maar ook daadwerkelijk vergroening oplevert. Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van private tuintransformaties tot grote buurtprojecten: heel veel mensen staken de handen uit de mouwen. In totaal zijn 2.814.011 tegels gewipt en is er ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden! Op nk-tegelwippen.nl/tegelstand is de eindstand van alle 135 gemeenten te vinden.

Het team NK Tegelwippen – voornamelijk Groene Buren - kwam de afgelopen actieperiode regelmatig online bij elkaar om de tactiek te bespreken: hoe kunnen we Almeerders zover krijgen om hun tegels te wippen en die aan te melden bij NK Tegelwippen.nl. Ook de tegels die werden gewipt voor het vergroenen van het stationsgebied en bij het stadhuis leverden een mooie aanvulling op het totaal. Groene Buur en NK Teamlid Martina Gutjahr: 'Ik merk dat ik - als een van de ambassadeurs van het NK - ook in mijn werk en privé steeds meer bezig ben met vergroenen en het uitdragen ervan. Het is een way of life geworden'

Kansen genoeg in Almere

Het is inmiddels bekend dat we ons flink moeten inzetten om Nederland en ook Almere meer klimaatbestendig te maken. Het NK Tegelwippen enthousiasmeert mensen om mee te doen. In Almere zijn de voor-en achtertuinen voor meer dan 60% versteend. Daar liggen de kansen letterlijk voor het oprapen. Landelijk gezien is dat bijna de helft, blijkt uit onderzoek.

Minder steen, meer groen: veel impact

Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Maar er zijn nog andere voordelen van groen in stedelijke gebieden, volgens Wageningen University & Research. Groen koelt de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit. En dat is goed voor o.a. insecten en bijen. Het draagt bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie. En, omdat groen zorgt voor een prettige leefomgeving, helpt het bedrijven bij het aantrekken van talent. Kortom, groen in onze nabije leefomgeving is van grote maatschappelijke en economische waarde.