Jeugdzorg met verblijf
Het gaat hierbij om jeugdigen die niet meer thuis kunnen wonen en gespecialiseerde hulp nodig hebben. De 24 uurs jeugdhulp bestaat onder meer uit woonvoorzieningen die een gezinssituatie zoveel mogelijk benaderen, zoals pleegzorg, gezinshuizen en kamertrainingscentra. Daarnaast is er de categorie behandeld wonen, waaronder gesloten jeugdhulp.
Nieuw in Flevoland is Thuis op Maat, gericht op het voorkomen van uithuisplaatsing. En als dat niet kan: ernaar streven dat jeugdigen weer naar huis gaan of in een setting verblijven die op een thuissituatie lijkt. Aanbieders die niet zijn geselecteerd en nu 24 uurs jeugdhulp aan Flevolandse jeugdigen bieden, gaan daar voorlopig mee door.
"Het is immers in het belang van de kinderen en jongeren dat een mogelijke overstap naar een andere aanbieder weloverwogen en goed begeleid gebeurt", zegt wethouder Froukje de Jong van centrumgemeente Almere.
Regiodirecteur Sociaal Domein Flevoland Ronald Messelink: "De aanbieders krijgen daarom ook ruim de tijd om begeleiding af te ronden of over te dragen".
De nieuwe contracten gelden voor minimaal twee jaar en kunnen maximaal drie keer met een jaar worden verlengd. Naast 24 uurs jeugdhulp, ook wel jeugdhulp met verblijf genoemd, is er ook de zogeheten enkelvoudige of ambulante jeugdhulp. De aanbieders hiervan worden niet regionaal maar lokaal, door de afzonderlijke gemeenten zelf geselecteerd en aangestuurd.