Samenwonen is een belangrijke stap in een relatie. Het is meer dan alleen een kelder of zolder zien te vinden waar dubbele magnetrons een plaats krijgen, want vanaf nu moeten jullie voortdurend met elkaar rekening houden. Dit wil ook zeggen dat je preventief rekening houdt met de gevolgen van een overlijden, want dit kan complexe juridische en financiële gevolgen hebben voor de overblijvende partner. Ongehuwd samenwonen is wat dit betreft heel risicovol, maar gelukkig zijn er oplossingen waarbij samenwoners elkaar kunnen beschermen.

Samenwonende partner is geen erfgenaam

Wanneer je als samenwoners niets hebt geregeld, beschouwt de wet jullie niet als elkaars erfgenaam. Dit betekent dat als één van jullie overlijdt, de langstlevende partner geen recht heeft op de nalatenschap van de overledene. In zo'n situatie kan het zijn dat de bezittingen van de overledene naar familieleden gaan, wat de achterblijvende partner in een kwetsbare positie kan brengen. Enkel indien de partners zijn gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangaan, erft men wel automatisch van elkaar.

Een testament biedt ook een goede oplossing. In een testament kun je als samenwoner vastleggen wat er met je bezittingen moet gebeuren na je overlijden. Je kunt je partner aanwijzen als erfgenaam, zodat hij of zij recht heeft op jouw nalatenschap. Dit geeft de langstlevende partner financiële zekerheid en voorkomt dat familieleden aanspraak kunnen maken op jouw bezittingen.

Afspraken maken in samenlevingscontract

Naast een testament kan een samenlevingscontract een belangrijke rol spelen in het beschermen van de langstlevende partner. In een samenlevingscontract leg je normaal gesproken afspraken vast over gezamenlijke bezittingen, de verdeling van kosten en andere financiële zaken. Wat men vaak vergeet op te nemen, is een verblijvingsbeding. Het verblijvingsbeding bepaalt dat gezamenlijke bezittingen voor 100% naar de langstlevende partner gaan als één van jullie overlijdt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de auto die jullie samen hebben gekocht of het interieur. Dit zorgt ervoor dat de partner probleemloos in de gezamenlijke woning kan blijven wonen en voorkomt dat deze verkocht moet worden om erfgenamen te betalen.

Het verblijvingsbeding kan ook gecombineerd worden met een vergoeding voor de erfgenamen, bijvoorbeeld kinderen uit een eerdere relatie. Dit betekent dat de langstlevende partner de gezamenlijke bezittingen behoudt, maar wel een financiële compensatie moet bieden aan de erfgenamen. Dit kan eventueel worden gecombineerd met een vergoeding van de verzekeraar (zie verder).

Verzekeringen blijven belangrijk

Verzekeringen spelen ook een cruciale rol in het beschermen van samenwoners. Een uitvaartverzekering is daar een voorbeeld van. Deze verzekering dekt de kosten van de begrafenis of crematie, zodat de partner zich hierover geen zorgen hoeft te maken. Een overlijdensrisicoverzekering is een andere belangrijke verzekering voor samenwoners, vooral als er een gezamenlijke hypotheek is. Daarnaast kan een ongevallenverzekering extra financiële ondersteuning bieden bij het overlijden van een partner door een ongeval. Ga langs bij de verzekeraar en laat je informeren over de verschillende opties. Dit moet namelijk geval per geval worden beoordeeld. De verzekeraar kan je ook informeren over de hoogte van de premies en hoe je hierop kunt besparen.