Je kunt er bijna (letterlijk) niet meer om heen: fatbikes. Deze stoere en comfortabele fietsen zie je steeds vaker rijden op de fietspaden. Aangezien ze voorzien zijn van een accu en een elektromotor kunnen ze best duur zijn om aan te schaffen. Als je zelf een fatbike hebt, dan weet je dat maar al te goed. Is het daarom misschien een goed idee om een verzekering af te sluiten voor je fatbike? Wij zochten het voor je uit. In dit artikel vertellen we je er meer over!

Niet verplicht, wel verstandig

We kunnen een lang verhaal kort maken: nee, als je een fatbike bezit, dan ben je niet verplicht om hem te verzekeren. Dit type fiets wordt namelijk niet geclassificeerd als een motorvoertuig, dus een verzekering is niet verplicht. Of daar binnenkort verandering in gaat komen is de vraag, maar voorlopig hoef je je fatbike dus nog niet te verzekeren.

Maar dat een verzekering niet verplicht is, wil niet zeggen dat het geen goed idee is om er een af te sluiten. Een aanvullende zorgverzekering is tenslotte ook niet verplicht, maar toch hebben veel mensen er een. Ook een fatbike verzekeren is nog niet zo’n gek idee. Aangezien de aanschafprijzen van deze fietsen hoog liggen, kunnen de kosten van schade ook al snel flink oplopen.

Zeker als je niet zoveel spaargeld hebt liggen, kan het slim zijn om te kiezen voor deze fietsverzekering. Raakt je fiets namelijk flink beschadigd waardoor hij niet te gebruiken is, maar heb je geen geld liggen voor een reparatie of een vervanger, dan ben je blij dat je je fiets verzekerd hebt. Je krijgt dan van je verzekeraar een vergoeding waarmee je of een nieuwe fiets kunt kopen, of je fiets kunt laten repareren. Zo zit je binnen no-time weer op het zadel!

Voorwaarden

Het is goed om te weten dat je bij het verzekeren van een fatbike wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld een slot kopen met een goedgekeurd keurmerk. Vaak eisen verzekeraars minimaal een ART2-slot. Hiermee moet je altijd je fiets op slot zetten, anders kun je geen vergoeding krijgen in het geval van diefstal. Hetzelfde geldt voor een track & trace systeem. Na het afsluiten van een verzekering kan de verzekeraar eisen dat je zo’n systeem in je fiets laat inbouwen. Daarmee kan je fiets namelijk een stuk makkelijker opgespoord worden als hij gestolen is. Een verplichte voorwaarde, maar wel handig.