ALMERE - Ga je binnenkort je eerste auto kopen? Leuk! De aanschaf van een eerste auto is voor veel mensen een mijlpaal in hun leven. Hoewel dit dus een leuk moment is, komen er ook een aantal zaken bij kijken die wat minder leuk zijn. Zo moet je de auto bijvoorbeeld verplicht verzekeren, voordat je er de weg mee op mag. Logisch natuurlijk, maar het afsluiten van een verzekering vinden de meeste mensen niet het leukste klusje dat er is.

Om je een beetje op weg te helpen, geven we je in dit artikel wat meer informatie over het verzekeren van een auto. Want hoe ziet een autoverzekering er bijvoorbeeld precies uit en waar moet je op letten bij het afsluiten ervan?

Wat is een autoverzekering?

De naam verklapt natuurlijk al een hoop. Een autoverzekering is een verzekering die je verplicht moet afsluiten als je een auto hebt. Je hebt hierbij de keuze uit drie basisdekkingen:

  • WA: de minst uitgebreide autoverzekering waarmee je alleen gedekt bent voor wettelijke aansprakelijkheid. Met andere woorden, alleen voor schade die je met je auto aan anderen aanricht, keert de verzekering een vergoeding uit.

  • Beperkt casco: een stukje uitgebreider dan WA. Met een WA plus verzekering beperkt casco kun je ook een vergoeding krijgen voor bepaalde vormen van schade aan je eigen auto. Denk bijvoorbeeld aan schade door diefstal.

  • Volledig casco: de meest uitgebreide autoverzekering. Met volledig casco – ook wel all risk – ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto die is ontstaan door je eigen toedoen. Bijvoorbeeld schade door een botsing waarvan je zelf de veroorzaker was.

Aanvullende pakketten

Hierboven beschreven we de drie basisdekkingen waar je uit kunt kiezen bij het afsluiten van een autoverzekering. Deze basisdekkingen kun je vervolgens ook weer uitbreiden met bepaalde aanvullende pakketten. Een voorbeeld van zo’n aanvullend pakket is de no-claimgarantie. Daarmee kun je een keer per jaar een claim indienen, zonder dat je premie hierdoor stijgt. Je verliest wel nog steeds schadevrije jaren, dus zou je overstappen naar een andere verzekeraar, dan gaat je premie wel weer omhoog.

Als je ook verzekerd wilt zijn voor juridische conflicten die ontstaan in het verkeer, dan zul je een andere verzekering moeten afsluiten: de rechtsbijstandverzekering. Breid je deze uit met de dekking voor verkeersrechtsbijstand, dan ben je verzekerd van juridische hulp bij verkeersconflicten. Denk bijvoorbeeld aan een geschil met een andere bestuurder over een botsing, waarvan jullie het niet eens kunnen worden over wie de schuldige was.