ALMERE - Met de energieprijzen die dit jaar flink omhoog zijn gegaan, kunnen we de bespaartips van huishoudcoach Zamarra Kok goed gebruiken. Ze heeft kritisch gekeken naar haar eigen huis en nieuwe manieren bedacht om geld te besparen. En raad eens? Ze heeft 7 handige tips voor je! Dus laten we ze maar snel delen!
1. De verdeling van het gasverbruik
Ben je ervan op de hoogte dat het grootste gedeelte van ons gasverbruik bestemd is voor verwarming? Maar liefst 75% van de totale gasconsumptie gaat naar het verwarmen van onze woningen. De overige 25% is voornamelijk voor het gebruik van warm water, zoals douchewater, en slechts een klein deel daarvan wordt verbruikt voor andere doeleinden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze verhoudingen, zodat je weet waarop je het meeste kunt besparen en daarmee ook kosten kunt drukken.
2. Radiatorventilatoren
Plaats radiatorventilatoren om ervoor te zorgen dat de warmte van de verwarming zich beter verspreidt door de kamer en het daardoor sneller op de gewenste temperatuur komt. Het is ook nog eens heel makkelijk! Je klikt ze – door middel van de magneten – aan de onderkant van je radiator en stopt het snoer dan in een stopcontact. Inderdaad, je gebruikt hierdoor meer stroom, maar de kosten vallen volgens Zamarra wel mee. Per ventilator ben je ongeveer 32 cent per jaar kwijt, terwijl je er ongeveer 10% mee kunt besparen op je gasrekening.
3. Ruimtes afsluiten
"Ben je soms in de kerk geboren?" is een veelgehoorde uitdrukking wanneer iemand de deur open laat staan. Deze uitdrukking heeft zeker een goede reden, omdat er enorm veel warmte verloren gaat wanneer deuren open blijven. Als je net een kamer hebt opgewarmd en wilt genieten van die aangename temperatuur, is het raadzaam om deuren gesloten te houden om dat zo te houden. Zo bespaar je energie en blijft het binnen comfortabel warm en kan je lekker relaxen met een goed boek of kan je een bet plaatsen online.
Om te voorkomen dat de warmte naar de bovenverdieping of hal stijgt, kun je een paar slimme trucjes toepassen. En nee, je hoeft echt niet je slaapkamer warm te houden. Sterker nog, slapen in een koele slaapkamer is zelfs beter voor je!
4. Cv-ketel instellen en onderhouden
Een plek waar je waarschijnlijk niet zo snel naartoe sprint in huis is de cv-ketel. Maar wist je dat je juist daar aanpassingen kunt doen om geld te besparen? Pak gewoon even de handleiding erbij, zoek op internet hoe je de temperatuur omlaag brengt of vraag een expert om hulp. Staat hij normaal op 80? Zet hem dan eens op 60 om zo wel 10% minder te verbruiken.
Daarbij is het raadzaam om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Controleer hem in ieder geval iedere twee jaar.
5. Waterzijdig inregelen
Heb je wel eens aan je verwarming gevoeld terwijl hij opwarmde? Dan merkte je misschien dat de zijkant van de verwarming een stuk warmer aanvoelt dan de bovenkant. Als je wilt besparen op je energieverbruik, moet je ervoor zorgen dat je radiatoren op de juiste manier zijn ingesteld. Dit noemen we waterzijdig inregelen. Hierdoor stroomt de juiste hoeveelheid water door elke radiator om de kamer goed te verwarmen. Het kan zelfs tot wel 15% minder energie verbruiken en dat scheelt flink in je portemonnee!
6. Isoleer ramen met isolatiefolie
Met glasfolie of kozijnfolie kun je je ramen isoleren. Super handig als je enkel glas hebt en in een huurhuis woont. Je kunt kozijnfolie zelf opplakken met dubbelzijdig plakband. Het is eigenlijk als een extra raam voor je bestaande raam. Zo creëer je een isolerende luchtlaag tussen het glas en de folie. Als je kozijnfolie op enkel glas gebruikt, kun je ongeveer 13m3 gas per jaar besparen. Als alternatief kun je ook glasfolie overwegen. Hiervoor heb je wel de hulp van een specialist nodig om het te installeren.
7. Gebruik slimme thermostaat
Een slimme thermostaat die zichzelf kan bijleren houdt rekening met jouw gewoontes. Hij leert wanneer en hoe hij jouw huis moet verwarmen. Als je niet thuis bent of slaapt, schakelt hij automatisch naar een lagere stand. Hij wordt ook steeds slimmer omdat hij weet hoe snel jouw huis opwarmt en hoeveel tijd het kost om het lekker warm te maken.