Een verslaving ontwikkelen kan ons allemaal treffen. Hier is niemand te goed voor. Bovendien heeft het ook helemaal niks met zwakte te maken. Je kunt zelfs erfelijk belast zijn. Er kunnen ook verschillende dingen in je leven gebeuren die middelengebruik stimuleren. Bijvoorbeeld om emoties te onderdrukken of om even niet aan de situatie te denken. Nu is het wel fijn om te weten dat er hulp bestaat voor verslavingen. Denk aan hulp bij alcoholverslaving, drugsverslaving, gokverslaving of gameverslaving. Maar waar kun je hulp vragen?
Aan wie vraag je hulp bij een verslaving?
De gevolgen van een verslaving kunnen groot zijn en veel impact hebben. Onder andere voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar verslavingen kunnen ook ingrijpend zijn voor de omgeving, bijvoorbeeld voor vrienden, familie, collega’s, partners of kinderen. Het is voor naasten niet altijd makkelijk om een verslaving aan te zien.
De verslaving kan er ook voor zorgen dat banden of relaties onder spanning komen te staan. Ook door het gedrag van de verslaafde. Hier kan manipulatie of zelfs agressie bij komen kijken. Geldproblemen kunnen ook een rol spelen.
Hulp vragen bij een verslaving is dus belangrijk. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je dierbaren. Hier moet je wel zelf achter staan. Hulp vragen kun je als zwak of beschamend zien, maar dat is het niet. Er zijn verschillende opties voor hulp bij verslavingen. Je kunt behandelingen krijgen van een professional of bij een gespecialiseerde afkickkliniek voor drugs.
Kan een huisarts iets betekenen bij een verslaving?
Je kunt op verschillende manieren hulp krijgen als je hebt besloten om af te kicken van je verslaving. Alleen deze keuze is al dapper. Toegeven dat je verslaafd bent is niet makkelijk om te doen. Daarnaast kunnen er ook allerlei problemen onder de verslaving zitten. Je kunt bij de huisarts terecht voor een luisterend oor en eventueel voor een doorverwijzing.
De huisarts kan actie ondernemen, door contact op te nemen met hulpverlening of advies geven. Ook voor lichamelijke klachten kun je hier terecht. Soms kan de drempel wat lager zijn om naar de huisarts toe te stappen, wellicht omdat je hem of haar goed kent.
Wat kan je omgeving doen als je hulp wil voor je verslaving?
Als naaste is het niet makkelijk om iemand te helpen bij een verslaving. Maar je kunt wel aanbieden om naar degene te luisteren. Ook kun je aanbieden om diegene te helpen bij het zoeken van professionele hulp, bijvoorbeeld bij een afkickkliniek. Door dit samen te doen, kun je diegene extra steunen. Zo geef je het gevoel dat hij of zij er niet alleen voor staat in dit proces. Afkicken en herstellen van een verslaving is niet altijd makkelijk. Dit gaat met vallen en opstaan.
Hoe lang verblijf je dan in een afkickkliniek?
In deze klinieken kun je gespecialiseerde hulp krijgen van hulpverleners en soms ook van ervaringsdeskundigen. Je kunt een aantal maanden tot een jaar verblijven in de afkickkliniek. Dat verschilt per persoon. Hier kun je met de professional over praten.