Zit jij dagelijks op de fiets? Naar het werk, de sportschool of misschien naar je studie? Dan weet je dat de herfst en winter lekker donker kunnen zijn… Vooral in de vroege ochtend of einde middag betekent het dat je goed zichtbaar moet zijn om ongelukken te voorkomen. Je fietsverlichting is één, maar tegenwoordig zijn er nog meer slimme manieren om goed zichtbaar te zijn. Denk maar eens aan een fietshelm met ingebouwde verlichting.


Zichtbaarheid op één

Veel fietsers hebben zich vast wel eens een bijna ongeluk gehad omdat een medeweggebruiker ze niet goed zag. Dat is iets wat je graag voorkomt, want niemand zit te wachten op een ongeluk op de fiets. Een fietshelm met ingebouwde verlichting zorgt ervoor dat je beter zichtbaar bent, maar ook direct beschermt bent als er onverhoopt toch iets gebeurt…

Het dragen van een fietshelm is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij verlichting, maar tegenwoordig zijn er steeds meer fabrikanten die helmen voorzien van ingebouwde LED-verlichting. Dat is meestal aan de achterkant, maar ook steeds vaker aan de voorkant van de helm. Ook zijn er fabrikanten die een knipperlicht systeem bieden, zodat iedereen goed kan zien waar je wil afslaan.

Hoe werken deze fietshelmen?

Heel eenvoudig! Je kunt de verlichting aanzetten door op een knopje te drukken op de helm. Vaak zijn er nog verschillende standen waar je uit kunt kiezen, zoals een continu branden licht of een knipperend licht. De meer exclusieve modellen bieden ook een afstandsbediening die je bijvoorbeeld op je stuur kun monteren. Op deze manier kun je de verlichting op afstand aanzetten of de richtingaanwijzers gebruiken als deze optie er is.

Waar moet je op letten?

Wil je een e-bike helm kopen met verlichting? Zorg er dan voor dat je nadenkt over de volgende punten:

• Functies: Niet elke helm biedt dezelfde functionaliteiten, zoals voorlamp, achterlamp en knipperlichten.

• Comfort en pasvorm: Zorg ervoor dat de helm prettig draagt en goed past. Je kunt wel goed zichtbaar zijn, maar als een helm niet goed past en te strak of te los zit, draagt deze ook niet bij aan de veiligheid.

• Certificeringen en extra veiligheidskenmerken: Alle fietshelmen die binnen de EU worden verkocht moeten het EN-1078 certificaat dragen. Maar rijd je op een speed pedelec, dan ben je verplicht om een helm te dragen met NTA 8776 keuring. Naast deze standaarden zijn er ook fietshelm die meer doen aan veiligheid. Zo kun je denken aan een fietshelm met MIPS-technologie. Deze zorgt ervoor dat schokken nog beter worden geabsorbeerd bij een valpartij.

Investeer in een goede fietshelm

Ons advies is om voor te lopen op de meute en te zorgen voor echt goede veiligheid op de fiets. Een goede fietshelm kost wat, maar levert je enorm veel op. Daarbij zijn de designs tegenwoordig zeer stijlvol en kun je helmen krijgen in alle kleuren van de regenboog. Zet jouw veiligheid ook voorop!