Door de een geliefd en de andere persoon vindt het maar vervelende dingen. Fatbikes zijn de nieuwste trend in Nederland en komen steeds vaker in het straatbeeld voor. Hoe men er ook naar kijkt, het is een oplossing om de bekrompen, lokale actieradius van het dorp of de stad te doorbreken.

Wat definieert een populaire fatbike?

Extra brede banden voor een groter contactoppervlak, meer stabiliteit en een lekkere snelheid, dit klinkt als een willekeurige crossbrommer. Toch blijkt dat de milieuvriendelijkere oplossing geliefder is dan de tweewieler die telkens om benzine vraagt. “Is de jeugd nu bewuster geworden en van de fossiele transportmiddelen afgestapt, of blijkt het een trend te zijn?”

Dat de fatbike aan populariteit wint, is eigenlijk niet zo vreemd, aangezien Nederland een fietsland is. Er zijn maar weinig Europese landen die een voorbeeld kunnen nemen aan de uitgebreide fietspaden en de voorrang tijdens het fietsen. Daarnaast is het een geweldige manier om de natuur te verkennen en offroad terreinen te overwinnen.

Stabiliteit en terreinomstandigheid

Het frame is stevig gemaakt om de brede wielen tijdens de rit op ruw terrein te ondersteunen. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de tweewieler en spreekt daarmee een bepaalde doelgroep aan. Zij trekken er in de weekenden op uit om nieuwe terreinen te ontdekken en vormen op sociale media een community. Hier worden de nieuwste trends van het Сookie Сasino Nederland en andere ontwikkelingen besproken die op ervaring zijn bewust.

Enkele onderwerpen die zoal aan bod komen tijdens willekeurige gesprekken zijn:

  • Welke verlichting gebruikt men?

  • Hoe vergroot ik mijn zichtbaarheid op straat?

  • Wat is jouw actieradius?

  • Waar heb jij de fatbike verzekerd?

De aanschafkosten van de fatbike zijn natuurlijk het gesprek van de dag, aangevuld met het beste merk en onderhoudskosten. Maar op een punt zijn vrijwel alle ingelogden het eens, namelijk de verzekering is gecompliceerd en te duur.

Fatbike verzekering – een doorn voor verzekeringsmaatschappij

Of het nu aan de ruige outlook ligt, de populariteit of gewoonweg veel geld kost voor verzekeringsmaatschappijen – één ding is zeker. De fatbike is bijna niet meer te verzekeren in Nederland. Men moet al gericht op zoek gaan naar specifieke aanbieders om wederom teleurstellend nieuws te ontvangen, zoals: “helaas, we kunnen geen fatbikes verzekeren.”

Hoop voor fatbike eigenaren

Ondanks alle tegenwerking die men ondervindt, bestaan er toch verschillende ondernemingen die het voor de fatbike eigenaar opnemen. “Nemen ze hiermee een risico?”

Zolang verzekeringsmaatschappijen geld kunnen verdienen, blijkt dat er een weg bestaat. Toch blijkt dat het niet van een leien dakje gaat, want de verzekeringnemer zal wel aan bepaalde eisen moeten voldoen. Zo wordt het eigen risico verhoogd en zal er in de meeste gevallen om een gps-tracker worden gevraagd, aangevuld met een erkende diefstalbeveiliging.

Overzicht verzekeringsmaatschappijen fatbikes:

Verzekeringsmaatschappij

Diefstalverzekering

Diefstal- en schadeverzekering

Nieuwe fietsen

Eerder gekochte fietsen

Wereldwijde dekking

Eigen risico

Verplichte voorwaarden

Automatisch verlengen

Upway

Ja

Ja

Ja

Nee

Ja

Nee

Nee

Nee

Phatfour

Ja

Ja

Ja

Ja

Nee

Ja

Ja

Nee

Knaap

Ja

Ja

Ja

Ja

Nee

Ja

Ja

Nee

Interpolis (Rabobank)

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Niemand zit natuurlijk te wachten op deze strenge maatregelen, maar het blijkt de enige methode te zijn om de fatbike industrie niet kapot te laten gaan. Althans, niet in Nederland, want er vertrekken dagelijks containers vanuit China naar Nederland en andere Europese landen om de trend voort te zetten.

De finishlijn

Ondanks alarmerende berichten, stijgende diefstalcijfers en dure verzekeringspremies neemt deze Nederlandse trend niet af. Sterker nog, fatbike eigenaren vormen een ware community die zich berusten op gereden avonturen en wisselen hierbij informatie uit. Zolang de markt groeit en aangepaste beveiligingsmaatregelen worden getroffen, verdwijnt de fatbike niet uit het Nederlandse straatbeeld.