ALMERE - Fijn slijpafval, oude dakgoten of zelfs hele autowrakken: we hebben met zijn allen een goudmijn aan oude metalen liggen. Vaak wordt oud metaal gezien als nutteloos schroot, maar het tegenovergestelde is waar. Metaalhandelaren nemen je oude apparaten namelijk maar al te graag in en zijn zelfs bereidt je te betalen voor deze kostbare materialen. Ze kunnen immers gesmolten, bewerkt en hergebruikt worden als voedselverpakkingen, constructiemateriaal voor de bouw en zelfs als onderdelen voor fietsen en auto’s. Maar wat kun je wel of niet inleveren, waarom schommelt de prijs die je voor je materialen kunt krijgen en welke impact heeft het recyclen van oude apparatuur op het milieu? In dit artikel lees je waarom je metalen inleveren een goed idee is!

Een kapotte wasmachine, oude verwarming of andere metalen inleveren

Door de decennia heen zijn grondstoffen schaarsers geworden. Zo schaars zelfs dat er een groot tekort is aan een hoop onmisbare metalen en andere belangrijke materialen. Met die tekorten worden we tegenwoordig ook steeds vaker in ons dagelijks leven geconfronteerd: denk bijvoorbeeld aan de hoge consumentenprijzen en de extreem lange levertijden waar je in veel branches mee te maken krijgt. Zo moet je gemiddeld 32 weken wachten op je nieuwe auto en ben je voor een nieuwe computer al 20% duurder uit dan een jaar geleden.

Het recyclen van oude metalen is dus nog belangrijker geworden dan dat het al was. Het grootste voordeel van het hergebruik van ijzer is dat deze grondstof makkelijk bewerkt kan worden en opnieuw de markt op kan als een ander product. Dit hele proces, van inzameling tot sanering en de uiteindelijke verwerking tot een nieuw product, kost minder geld en energie dan het winnen en bewerken van nieuw ijzererts. Je oude metalen inleveren levert dus veel winst voor het milieu op. En wist je dat je er zelf ook nog een slag uit kan slaan?

Metalen inleveren tegen een dagprijs: hoe zit dat?


Wie oude metalen naar de schroothandelaar brengt kan daar nog wel eens een leuk zakcentje aan over houden. Metaalhandelaren zijn namelijk bereid om jou te betalen voor de metalen die je aan hen levert. Wat je daarvoor terugkrijgt varieert per metaal en per dag. De prijs van oude metalen is afhankelijk van de London Metal Exchange. Op deze internationale markt wordt de waarde van oude metalen iedere dag opnieuw berekend. Zo kan een flink stuk oud lood je zomaar een euro opleveren, terwijl de opbrengst voor koper al snel oploopt naar enkele euro’s. Metalen inleveren is dus goed voor het milieu, en ook nog eens goed voor je portemonnee!

Deze metalen kun je niet inleveren

Wist je dat er ook oude metalen zijn die je niet zomaar in kunt leveren? Denk bijvoorbeeld aan diepvriezers, koelkasten en airco’s. Niet alle metaalhandelaren waarbij je je metalen kan inleveren accepteren deze apparaten. Dat komt doordat er gevaarlijke stoffen in zitten die schadelijk zijn voor het milieu. Dat is overigens ook het geval voor brandkasten en kluizen: deze bevatten bijna altijd asbest en dienen dus eerst gesaneerd te worden.

Je oude metalen inleveren: makkelijk en snel


Zeker weten dat je je oude metalen kunt inleveren? Of ben je benieuwd naar de actuele dagprijs? Neem dan contact op met de metaalhandelaar. Die kan je exact vertellen welke apparaten wel of niet ingenomen kunnen worden en wat jij eraan kan verdienen. Ook kun je direct vragen naar de mogelijkheden om metalen op te laten halen. Veel handelaren hanteren namelijk een minimum gewicht voor hun ophaalservice, maar daardoor kun je wel snel, gemakkelijk en zorgeloos je oude metalen inleveren!