BIDDINGHUIZEN - In mei 2018 vond een tragisch ongeval plaats in een attractiepark in Biddinghuizen. Een jonge vrouw uit Almere kwam met het haar in de draaiende delen van een kart en werd daardoor deels gescalpeerd. Vandaag moest het attractiepark zich verantwoorden voor de rechtbank te Amsterdam. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkt uit onderzoek door de NVWA dat het attractiepark onvoldoende instructie had gegeven aan het slachtoffer voordat zij de kart ging gebruiken. Ook is het park tekortgeschoten bij het onderhouden en gebruiken van de kart door een afdekkap te verwijderen, waardoor het ongeval heeft kunnen gebeuren.


Hoewel niemand ooit de bedoeling heeft gehad om het slachtoffer dit aan te doen, heeft het OM er toch voor gekozen deze zaak naar zitting te brengen. Allereerst hoopt de officier dat deze zitting kan bijdragen aan afsluiting en verwerking voor het slachtoffer. Een tweede reden is om de lessen die te halen zijn uit dit ongeval te delen met de betrokkenen. Maar ook breder, met iedereen die zich bezighoudt met het vermaken van anderen door middel van risicovolle activiteiten.

Waar mensen werken worden fouten gemaakt
Volgens het OM is dit ongeluk gebeurd omdat er fouten gemaakt zijn. “En waar mensen werken, worden fouten gemaakt.”, aldus de officier. Deze zaak is naar zitting gebracht omdat je als onderneming een verregaande verantwoordelijkheid draagt voor je bezoekers. En deze verantwoordelijkheden zijn ook in de wet uiteengezet. Je draagt als onderneming de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat je processen zo zijn ingericht dat er, ondanks eventuele menselijke fouten, nog steeds veilig een attractie bezocht kan worden.

Procedures en instructie
Het OM wil in de eerste plaats het attractiepark er op wijzen dat zij hier steken heeft laten vallen. Zij had haar procedures zodanig moeten inrichten dat bezoekers beter geïnstrueerd werden en dat daar beter op werd toegezien. En in de tweede plaats dat haar procedures bij het onderhoud van de karts zodanig waren ingericht dat er geen gevaarlijke situaties zouden ontstaan. “Dit is een verantwoordelijkheid die volledig bij de uitbater van de attractie ligt. Zij alleen draagt die verantwoordelijkheid.”, aldus de officier.

Strafeis
Het is niet het doel van het OM het attractiepark in deze financieel zware tijden nog zwaarder te treffen met het eisen van een straf. “

De strafeis dient om tot uiting te brengen dat de verdachte anders had moeten handelen. Het is ook een belangrijk signaal naar anderen binnen de branche. “Laat anderen die hiervan horen niet denken ‘wat is dat attractiepark slecht bezig geweest’, maar laat hen bij zichzelf te rade gaan en zichzelf de vraag stellen: ‘hoe zou een ongeval bij ons kunnen gebeuren?’ en laat hen die punten oppakken en verbeteren.”, aldus de officier. Hij vindt een geldboete van € 60.000 euro waarvan 30.000 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, om deze boodschap te benadrukken, hier op zijn plaats.

De rechtbank maakt later bekend wanneer zij uitspraak doet.